29 godina od masakra u ulici Halači: Među 8 ubijenih, bile su tri kćerke i unuka hafiza Spahića

29 godina od masakra u ulici Halači: Među 8 ubijenih, bile su tri kćerke i unuka hafiza Spahića

Foto: Vijesti.ba

Polaganjem cvijeća na mjesto masakra, danas je obilježena 29. godišnjica stradanja osam civila Sarajeva u ulici Halači, od kojih su dvoje bili djeca.

Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović – Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić ubijeni su u redu za vodu, usljed eksplozije minobacačke granate ispaljene sa položaja vojske Republike Srpske. Još troje civila je tada teže i lakše ranjeno.

Među ubijenim su bile tri kćerke i unuka hafiza Ismeta ef. Spahića, dugogodišnjeg zamjenika reisu-l-uleme IZBiH.

Meliha (1961), Mahira (1966) i Almasa (1971) i Esma (7) su stradale istovremeno, a nešto prije poginula je i hafizova supruga, od granate.

Uprkos tragediji, hafiz Spahić je ostao dostojanstven i u snažnoj vjeri nad mezarima svojih najmilijih rekao:

„Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu napadnute nam domovine. Allah te stavio na iskušenje. Elhamdulillah“.

https://www.youtube.com/embed/slbkAFpv1Vk

Na spomen obilježje žrtvama masakra danas su cvijeće položile delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., te porodice i prijatelji ubijenih.

Oni su poslali poruke da se zločini nad civilima Sarajeva, tokom četvorogodišnje opsade, ne smiju zaboraviti, kao ni velike patnje kojima su svakodnevno bili izloženi. U tom periodu ubijeno je blizu 12.000 naših sugrađana, od kojih 1.601 dijete, a više od 60.000 ih je ranjeno.

(Vijesti.ba)

Komentariši