Hiljade Crnogoraca na protestima protiv ustoličenja mitropolita

Učesnici žele poslati poruku da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Tenzije u povodu ustoličenja prvog čovjeka SPC-a traju već sedmicama. (Al Jazeera)
Tenzije u povodu ustoličenja prvog čovjeka SPC-a traju već sedmicama. (Al Jazeera)

22 Aug 2021

Na Cetinju je počeo protest zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Na Cetinju su se okupile hiljade građana, a među njima je i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Okupljeni nose transparente s porukama “Lovćen neće pasti”, “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, “Tri put ura za izdajnike” i drugim.

Ispred spomenika Vila postavljena je bina, a prisutan je veliki broj policajaca.

Kako piše portal cdm.me, cilj protesta kod Lovćenske vile je poslati građansku poruku o tome da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve, najavljenog za 5. septembar.

‘Gandijevska’ odbrana Cetinja

Grupa građana Cetinja je u pozivu na okupljanje poručila da je cilj okupljanja „poziv da odustanu od namjere da podanika anticrnogorske politike ustoliče na prijestolu Sv. Petra“.

„Mi to svetogrđe nećemo dozvoliti, ma koju cijenu platili“, poručili su.

„Cetinje nije postalo gnijezdo slobode čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no, srčano braneći ideale koji su Crnu Goru održali kroz vijekove“, dodali su.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza kazao je da je poruka Prijestonice danas poruka mira.

Danas se, kaže Vušurović za RTCG, na Cetinju ne održava protest već, kako je kazao, jedno sabranje upozorenja i molbe da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su, kaže, građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda.

“Da se dogovorimo. Nama starije, njima (SPC) ljepše. Ostavite se Cetinjskog manastira. Mi smo samo svoji na svome”, rekao je Vušurović.

Istakao je da je da ovim skupom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja, te da su građani izloženi diskriminaciji i propagandnom ratu čiji su centri u Srbiji i Moskvi.

Navodi se da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti utapanje u “srpski svet”.

Ograda oko manastira

Jutros je oko Cetinjskog manastira postavljena ograda, a u krug manastira ušlo je više policijskih vozila.

Američka ambasada upozorila je državljane SAD-a da izbjegavaju područje demonstracija i da prate lokalne medije.

Joanikije će na mjestu mitropolita zamijeniti preminulog Amfilohija, podsjeća Hina.

Kako je prediviđeno protokolom Srpske pravoslavne crkve, koji su objavili crnogorski mediji, ustoličenju novog crnogorskog mitropolita na Cetinju prisustvovat će patrijarh SPC-a Porfirije, a poziv su dobili i crnogorski dužnosnici i diplomate.

Tenzije u povodu ustoličenja prvog čovjeka SPC-a traju već sedmicama.

Dnevnik Vijesti je subotu objavio da postoji bojazan da će se jedan dio policajaca unutar crnogorske Uprave policije prikloniti prosvjednicima i na taj način prihvatiti poziv bivšeg prvog čovjeka crnogorske policije Veselina Veljovića, koji trenutno obavlja funkciju savjetnika za sigurnost crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića, a koji je u autorskom tekstu pozvao policijske službenike da odbiju naređenja koja su suprotna crnogorskom Ustavu.

Policija: Imajte povjerenja u naš rad

U odgovoru na takve tvrdnje iz crnogorskog Ministarstva unutarnjih poslova poručili su da će crnogorska policija braniti Ustav i zakone, te su apelirali na građane da imaju povjerenje u njihov rad.

“Građanke i građani, imajte povjerenje u naš rad! Čuvajmo jedni druge! Čuvajmo Crnu Goru”, poručili su iz crnogorskog MUP-a.

U crnogorskoj vladi koja je izabrana početkom decembra 2020. godine, većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Novu vlast je poslije tri decenije u opoziciju poslala Demokratsku partiju socijalista Mile Đukanovića.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

Gradonačelnik Cetinja pozvao mitropolita Joanikija da se ustoliči negdje drugdje

Kašćelan je u pismu pozvao građane da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje na Cetinju.13 Aug 2021

Crnogorski mitropolit Mihailo: Srpski ‘trolist’ kriv za razbijanje Jugoslavije i ratove

Crnogorski mitropolit okrivljuje Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), Srpsku akademija nauka i umjetnosti (SANU) i udruženje književnika Srbije, a ima bojazan da su razmjere genocida u Srebrenici još veće.13 Jul 2021

Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Joanikije je obavljao dužnost administratora Mitropolije crnogorsko-primorske od smrti mitropolita Amfiohija, 30. oktobra prošle godine.29 May 2021

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC-a

Porfirijevo ime izvukao je arhimandrit Matej, a u konkurenciji su još bili vladika bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.18 Feb 2021

Komentariši