Suosnivač talibana Baradar stigao u Kabul na razgovore o uspostavi vlade

Suosnivač talibana Baradar stigao u Kabul na razgovore o uspostavi vlade

Foto: Vijesti.ba

Suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar stigao je u Kabul na razgovore o uspostavi nove “inkluzivne” vlade u Afganistanu, rekao je viši dužnosnik.

U glavnome gradu zadnjih dana viđen je i Halil Hakani – za SAD jedan od najtraženijih terorista za kojeg nudi 5 miliona dolara, javlja HRT.

Protalibanski društveni mediji javljaju o Hakanijevu susretu s Gulbudinom Hekmatjarom – bivšem žestokom suparniku za vrijeme brutalnog građanskog rata ranih 1990-ih, još uvijek utjecajnim u afganistanskoj politici.

Viši talibanski dužnosnik rekao je za AFP da će se Baradar sastati s “džihadističkim vođama i političarima radi uspostave inkluzivne vlade”.

Baradar je u Afganistan stigao prošle sedmice iz Katara te je sletio u drugom najvećem gradu Kandaharu, duhovnoj kolijevci talibanskog pokreta. Nekoliko sati nakon njegova povratka, skupina je najavila da će njihova vladavina ovaj put biti “drukčija”.

Talibani su rekli da žele da njihova vlada ovaj put bude “uključiva”, ali nisu iznosili puno detalja o tome koga će to uključiti.

Uhapšen u Pakistanu 2010. Baradar je bio u zatočeništvu dok nakon pritisaka SAD-a nije oslobođen 2018. te premješten u Katar. Imenovan je čelnikom političkog ureda talibana u Dohi, gdje je nadzirao potpisivanje sporazuma koji je doveo do dogovora da se američke snage povuku i okončaju svoju 20-godišnju kampanju.

(Vijesti.ba)

Komentariši