Korićanske stijene: Porodice žrtava i dalje tragaju za pravdom

Na obilježavanju godišnjice, dvije stotine ruža bačeno je s litice na Vlašiću, gdje su strijeljana 224 Bošnjaka i Hrvata.

Porodice ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u BiH proučili su Fatihu i odali počast stradalim (Anadolija)
Porodice ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u BiH proučili su Fatihu i odali počast stradalim (Anadolija)

21 Aug 2021

Na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću obilježena je 29. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata.

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje su 21. avgusta 1992. godine strijeljana 224 bošnjačka i hrvatska muškarca.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora, piše Anadolija.

Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara. Na tom stratištu danas su porodice ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini proučili Fatihu i odali počast stradalim.

U BiH se traži još više od 7.500 nestalih

Među danas okupljenim bila je i Alema Lihović.

“Izgubila sam sina od 17 godina. Godine 1992. odvojili su nas. Našli smo nešto malo posmrtnih ostataka”, kazala je Lihović.

Munevera Avdić, predsjednica organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba Kotor-Varoš, podsjetila je da su oni suorganizatori današnjeg obilježavanja.

“Do danas se u Bosni i Hercegovini traži još više od 7.500 nestalih osoba. Nismo zadovoljni tempom traženja nestalih osoba. Porodice umiru, njihovi najmiliji se ne pronalaze, a oni odlaze na drugi svijet ne znajući šta je bilo sa njihovim članovima porodica. Ovim putem apelujem na sve institucije koje se bave tim pitanjem da ubrzaju proces traženja nestalih”, dodala je Avdić.

Na obilježavanju je bio i Mirsad Duratović, bivši logoraš logora “Omarska”, sadašnji predsjednik Skupštine Grada Prijedora i predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka te je rekao da je danas 29. godišnjica jednog od najmonstruoznijih zločina počinjenih nad prijedorskim logorašima.

“Kruna zločina koji je počinio interventni vod prijedorske policije, 182 identifikovana do sada s Korićanskih stijena od kojih je 177 iz Prijedora i pet iz Kotor-Varoši. Još uvijek tragamo za sedam lica koja su ovdje ubijena”, kazao je Duratović.

Kritike Sudu BiH

Kritikovao je Sud Bosne i Hercegovine kada je riječ o izricanju presuda.

“Statistički gledano, za 184 ubijena osuđeno je 11 prijedorskih policajaca na ukupno 199 godina zatvora. Kada se matematički pogleda, dođete do toga da je ta grupa za svakog ubijenog dobila 12,5 mjeseci zatvora”, pojasnio je Duratović navodeći da je to kazna koja ne može zadovoljiti nikoga od porodica žrtava.

Traže od Suda Bosne i Hercegovine da u budućnosti bude rigorozniji kada su u pitanju presude uzimajući u obzir monstruoznost zločina na Korićanskim stijenama.

Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da je na ovoj lokaciji život okončan za 224 logoraša.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Ukopani posmrtni ostaci 12 žrtava ubijenih u Prijedoru

Posmrtni ostaci 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru ukopani su u Memorijalnom centru “Kamičani” nedaleko od Kozarca.20 Jul 2021

Memorijalni centar Kamičani: Porodice se oprostile od 12 ubijenih Prijedorčana

Iz Instituta za nestale osobe BiH naveli su da su žrtve ukopane ove godine u Kozarcu ubijene 1992. godine.20 Jul 2021

Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru bit će ukopano 12 žrtava

Kolektivna dženaza i ukup obavit će se 20. jula u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu.15 Jul 2021MIŠLJENJA

Masovna grobnica, jedini vjerni portret Slobodana Miloševića

Ono što vrhovnog komandanta udruženog zločinačkog poduhvata u potpunosti određuje jesu njegova neprebrojna zlodjela, sve drugo je sporedno.Tomislav Marković04 Apr 2021

Komentariši