ĐON OBRAZ: POJAVI SE U MOSTARU, ALI NEĆE DA DIGNE HELIKOPTERE DA GASE POŽARE PO HERCEGOVINI

Aldin Tiro 20/08/2021

Bez obzira šta ko mislio i kako se politički predstavljao, gotovo da nema probosanske opcije u našoj zemlji koja kao glavni remetilački faktor vidi vožda i glavnog baju iz manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Ovaj nekada prozapadno orijentiran političar, kojeg je svojevremeno bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright nazvala ‘daškom svježeg zraka’ potpuno je pogubio konce u bavljenju politikom, pogotovo ozbiljnom.

Nakon što je bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, sve političke opcije u entitetu RS združeno su zaboravili na sve brutalne uvrede koje su upućivali godinama unazad jedni drugima i odbili takav zakon.

Počeli su i bojkot rada državnih institucija, te u ovom trenutku niko ne zna koliko inat politika trajati.

Ono što je evidnetno jeste da najviše u takvom ophođenju prema državi i zakonima najviše ispaštaju građani.

Pogotovo ovih dana oni u Hercegovini, koji muku muče sa požarima. Od Jablanice, Stoca, Tomislavgrada, Mostara… I pored desetine apela nadležnim da se pomogne, ona je izostala, a najviše upravo zbog tvrdoglavog hrmpalije iz Laktaša, koji nije dao saglasnost da se digne u zrak helikopter Oružanih snaga BiH.

Međutim, čini se još gora šutnja njegovog najboljeg ‘političkog jarana’ i razbijača BiH Dragana Čovića, koji se plaho nije obazirao na ovo skandalozno i zakonom kažnjivo ponašanje Dodika, nego se hladno kupao i rashlađivao u Trebižatu, dok su njegovi sugrađani vodili veliku bitku s vatrenom stihijom.

I onda vrhunac licemjerja. Doleti Milorad jučer u Mostar, posjeti Srbe u tom gradu, malo proslavi s Čovićem na njegovom rođendanu, popio, pojeo i nazad helikopterom za Banja Luku. Međutim, ono što je zaparalo uši svakom normalnom građaninu ove zemlje jeste sramotna i bezobrazna “vadiona” o tome zašto nije želio da da saglasnost za dizanje helikoptera OS BiH da gasi požare po Hercegovini.

Naime kao razlog je naveo da su helikopteri na “ivici ispravnosti”, te da bi svako ko bi donio takvu odluku “riskirao živote pilota”.

Kao što je poznato OS BiH trenutno raspolažu sa četiri operativna transportna helikoptera Huey UH 1 H iroques, i niti jedan od njih ne smije krenuti na zadatak u neispravnom stanju. Također, bez obzira na godinu proizvodnje, imaju propisani način održavanja gdje se za svaki dio prati propisani vijek upotrebe.

A dodatni udarac za Dodika danas je došao u vidu snimka iz NATO Štaba u Sarajevu.

Naime, brigadni general Eric Folkstead je posjetio 2. helikoptersi skvadron OS BiH u Rajlovcu i iz prve ruke se uvjerio da su helikopteri itekako spremni za gašenje požara.

  • Kao što možete vidjeti letjelice i posade su sposobne i spremne da lete i oni su ovjde radi građana BiH kakvagod bila situacija – kazao je Folkstead, dok je iza njega letio jedan od helikoptera OS BiH.

Dodikov odgovor još nije stigao, a vjerovatno neće ga ni biti…

Video pogledajte OVDJE

(Aldin Tiro)

ČOVIĆ PROSLAVIO 65. ROĐENDAN: DODIK SLETIO HELIKOPTEROM, ZAPJEVAO I HALID

Aldin Tiro 20/08/2021

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović proslavio je sinoć 65. rođendan.

Kako prenosi mostarski Dnevni list, na privatnoj zabavi održanoj u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru prisustvovalo je odabrano društvo, “uži krug prijatelja” šefa najveće hrvatske stranke

Među Čovićevim gostima bio je i član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Koliku važnost predaje Čoviću i njegovom rođendanu Dodik je pokazao i time što se, poput svojevremeno Lepe Brene, helikopterom spustio na stadion Pod Bijelim Brijegom.

Dodik je na Čovićevoj proslavi bio vidno raspoložen. Nije poznato je li zapjevao, ali se srdačno fotografirao sa kuharima i konobarima.

Mostarski list tvrdi da su događaju prisustvovali šef dipomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman, te lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić. Navedene informacije, međutim, nisu službeno potvrđene.

Kako god, odabrano društvo na zabavi – koja je trajala do ranih jutarnjih sati – navodno zabavljali Halid Bešlić i Klapa Intrade, piše Dnevni list.

Posebnu pažnju gostiju privukla je i torta napravljena u čast lidera HDZ-a BiH, i to u obliku porodičnog grba koji asocira na plemićki!

Čović se u govoru povodom 65. rođendana zahvalio svojim prijateljima.

Dragan Čović rođen je 20. augusta 1956. godine, a porijeklom je iz Ljutog Doca kod Širokog Brijega, gdje ima privatnu kuću.

Komentariši