Begić podnio prijavu protiv Dodika i Kusturića

Begić podnio prijavu protiv Dodika i Kusturića

Foto: Vijesti.baBegić kaže da su njihova bahatost i bezobrazluk prevršili svaku mjeru.

„Spremio sam krivičnu prijavu koju ću podnijeti protiv prvog letača Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Bobana Кusturića, prvog člana posade privatizovanog Helikopterskog servisa Republike Srpske, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja“, rekao je Ivan Begić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i član Glavnog odbora PDP-a.



Begić kaže da su njihova bahatost i bezobrazluk prevršili svaku mjeru.

„Mi, narod Republike Srpske, plaćamo Dodiku vozikanja avionima i helikopterima, da bi on, usput izmislivši službenu posjetu, išao na žurku kod svog, isto tako bahatog, prijatelja Dragana Čovića. Helikopterski servis se pretvorio u uslužni servis da vozikanje Dodika na žurke i stranačke skupove, a direktor istog u slugu prohtjeva svog šefa.

Dok suše uništavaju najplodnije krajeve Republike Srpske, poljoprivrednici grcaju u problemima, prijete nam poskupljenja osnovnih životnih namirnica, komitet koji se naziva i Vlada, ćutke to posmatra, kao što ćuti na bezobrazluk svog šefa, na isti način kao što on sa visinske udaljenosti gleda na narod Republike Srpske“, kaže Begić.


(Vijesti.ba)

Dodik: Ne namjeravam se odazvati na poziv Tužilaštva BiH

Dodik: Ne namjeravam se odazvati na poziv Tužilaštva BiH

Milorad Dodik / Vijesti.ba Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne namjerava da se odazove pozivu Tužilaštva BiH na saslušanje, nakon informacije da je prijava protiv njega jedna od 29 prijava koje se odnose na negiranje genocida i ratnih zločina.

Dodik je rekao da formiranje predmeta po nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH vidi kao slijed koji ide ka raspadu BiH koja, kako kaže, ne može da živi na ovaj način u kojem se Bošnjaci raduju jer imaju visokog predstavnika koji isključivo radi protiv Srba.

On je ponovio da će svaki građanin Republike Srpske koji bude uznemiravan zbog nametnutih odredaba Krivičnog zakona BiH biti zaštićen.

“Ja nemam namjeru odazvati se, ni njima ni bilo kome drugom, ali imam namjeru ići u Sarajevo. Baš me interesuje kako će se ponašati”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da navodi o prijavama govore o tome šta je bio pravi Inzka i drugih da dodatno naprave raskol.

“Mi ne priznajemo taj sud, ne priznajemo te njihove aktivnosti. Nećemo ih priznati nikada, ako misle da imaju moć da nas hapse i tjeraju po zatvorima onda nek izvole odmah da krenu, drugog načina nema. Svaki građanin Republike Srpske, za koga saznamo da je zbog toga bio uznemiravan, biće zaštićen”, naveo je Dodik.


(Vijesti.ba)

Na Korićanskim stijenama obilježena 29. godišnjica ubistva 200 logoraša

Na Korićanskim stijenama obilježena 29. godišnjica ubistva 200 logoraša

Foto: FENA

Porodice i prijatelji danas su na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić obilježili 29. godišnjicu egzekucije 224 logoraša različitih nacionalnosti koju su izvršili pripadnici Interventnog voda policije RS iz Prijedora.

Kolona autobusa sa logorašima tog kobnog dana krenula je od Prijedora put Vlašića pod izgovorom razmjene i pod pratnjom tamošnje policije. Iz autobusa nisu izašla samo 22 logoraša, pa su ih odveli u Travnik. Ostale su vodili na Korićanske stijene misleći da ih tamo nikada neće naći.

Skokom u provaliju strijeljanje je preživjelo 12 osoba, a još se traga za sedam nestalih na tom lokalitetu.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na osam godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Obilježavanje godišnjice organizovali su Savez logoraša u Bosni i Hercegovini , zajedno s Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženjem logoraša Prijedor `92., Udruženjem logoraša Kozarac i Udruženjem porodica poginulih i nestalih osoba „Vrbanja“ Kotor Varoš i Travnik.


(Vijesti.ba / FENA) 

Komentariši