Tužilaštvo BiH primilo 29 prijava, uključujući i one protiv Dodika

Prijave su stigle nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Valentin Inzko donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina (AP)
Valentin Inzko donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina (AP)

20 Aug 2021

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine do petka je zaprimljeno 29 prijava.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, među njima su i prijave protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, prenosi Anadolija.

Inzko je, koristeći svoje ovlasti, donio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Ovu odluku donio je 23. jula, a zakon je stupio na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), odnosno dan od objavljivanja u Službenom listu Bosne i Hercegovine, 28. jula.

Kazna do pet godina zatvora

Prema novim odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, negatorima ratnih zločina i onima koji veličaju ratne zločince prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Političari u Bosni i Hercegovini su različito reagirali na Inzkove intervencije u Krivični zakon.

Dodik je najavio kako se u bh. entitetu Republika Srpska taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i izrazio spremnost da robija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik opet je, u javnom istupu, negirao počinjenje genocida u Srebrenici.12 Aug 2021

Zašto je HDZ BiH prešutio Inzkovu zabranu veličanja ratnih zločinaca?

U Bosni i Hercegovini od danas je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.28 Jul 2021

Inzko: Nisam mogao djelovati prije pravosnažnih presuda Karadžiću i Mladiću

“Odmah nakon pravosnažne presude [Ratku] Mladiću sam djelovao, a odluku sam potpisao 23. jula,” kaže odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za Al Jazeeru.27 Jul 2021

Nakon Inzkove odluke: Politički lideri iz RS-a neće učestovati u radu institucija BiH

Pojasnili su da se niko ne povlači iz Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine, već da neće učestvovati u radu i odlučivanju.26 Jul 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Počela primjena novih restriktivnih mjera na Kosovu

Širenje zaraze u Hercegovini: Nadležni apeluju na vakcinisanje

Sarajevo: Požar u Buča Potoku, dvadesetak osoba ostalo bez domova

Nove žrtve COVID-a u Srbiji, Hrvatskoj i BiH

POPULARNOMIŠLJENJA

Šta pobjeda talibana znači za Bliski istok?

UN: Talibani tragaju ‘od vrata do vrata’

Afganistanski major za Al Jazeeru: Svijet nas je izdao

MIŠLJENJA

Kada sam se probudio, talibani su hodali mojim gradom

Reklama

Komentariši