Turković nakon videa zločinca Kornjače uputila poruku Srbiji

Turković nakon videa zločinca Kornjače uputila poruku Srbiji

Foto: Vijesti.ba

Nakon što je jučer portal Istraga.ba objavio video iz Novog Sada gdje su pronašli Duška Kornjaču, odbjeglog osumnjičenika za ratne zločine i lice s Interpolove potjernice, oglasila se i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.Vlasti Srbije su godinama opterećene hipotekom skrivanja optuženika za ratne zločine i bjegunaca. Pozivam ih da odgovorno, zakonito i evropski privedu one koji su na potjernicama. To je doprinos EU i regionalnim integracijama. Osuđujem brutalan i drzak napad na bh. novinarske ekipe!”, navela je Turković.

Nakon što su ga pronašli na adresu Novom Sadu, optuženik za zločine protiv čovječnosti u Čajniču, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica, oteo je novinaru Istrage telefon i razbio ga.

(Vijesti.ba / N1)

Predsjednik Opštine Nikšić saslušan zbog negiranja genocida

Predsjednik Opštine Nikšić saslušan zbog negiranja genocida

Foto: Vijesti.ba

Predsjednik crnogorske Opštine Nikšić Marko Kovačević saslušan je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici zbog izjave u kojoj je iznio stav da se “genocid u Srebrenici nije dogodio”, javili su crnogorski mediji.

Kovačević, koji je član stranke Demokratski front (DF), ovaj stav je iznio sredinom juna 2021. gostujući na jednoj od TV stanica kada je upitan da prokomentariše Rezoluciju Skupštine Crne Gore kojom se zabranjuje negiranje ili umanjenje genocida u Srebrenici.

“Uostalom, mislim Karteginu treba razoriti, uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici”, izjavio je Kovačević tokom gostovanja, prenio je BIRN BiH.

Demokratski front, čiji je Kovačević član, nakon saslušanja je na svojoj Facebook stranici saopštio kako je “sada jasno da je Demokratska partija socijalista (DPS) glasala za Rezoluciju u parlamentu Crne Gore da bi se sa svojim saveznicima kroz nju obračunavao sa svojim političkim protivnicima i srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu”.

Pored toga, navedeno je kako postoje pokušaji isljeđivanja njegovih sunarodnika i u regionu i jasno je, kako je rekao, da je to dio šire akcije protiv naroda kojem on pripada.

“Sve ovo se dešava, a da pritom za 400.000 protjeranih Srba iz Hrvatske i 200.000 protjeranih Srba iz Sarajeva, kao i za neprebrojane hiljade pobijenih Srba u tom ratu nema nikakve pravde, niti su zločinci kažnjeni”, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Iz DPS-a su saopštenjem za javnost ranije osudili ovu Kovačevićevu izjavu navodeći da se on dokazao kao ostrašćeni borac za ideje historijskog mraka, te da je iznio njegov nemoralan, nečasan, neljudski odnos prema žrtvama najstrašnijeg činjenja koje Balkan pamti.

“Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba da se brane otvoreno produbljujući i onako prisutnu podijeljenost u društvu. Ponovo se osvjedočio kao zatočenik četničke ideologije onog trenutka kada je u toku pomenute emisije negirao genocid u Srebrenici”, stoji u ranijem saopštenju DPS-a.

Crnogorski parlament je sredinom juna 2021. usvojio Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici, koju su predložile opozicione stranke, a kojom se zabranjuje javno negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju državne institucije da provedu istrage i procesuiraju ratne zločine.

Parlament je u isto vrijeme smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici u kojoj je izrazio sumnju u presude međunarodnih sudova kojima su masakri u Srebrenici 1995. godine počinjeni od strane snaga bosanskih Srba klasifikovani kao genocid.


(Detektor.ba) 

Bihać: Uhapšen međunarodni organizator krijumčarenja

Bihać: Uhapšen međunarodni organizator krijumčarenja

Ilustracija

Službe za poslove sa strancima u saradnji s pripadnicima OSA-e i FMUP-a, danas je u Bihaću locirala i lišila slobode kretanja osobu inicijala P.K., državljanina Afganistana, osumnjičenog da je jedan od najvećih organizatora međunarodnog lanca krijumčarenja ljudima na zapadnobalkanskoj ruti.

Služba za poslove sa strancima već duži vremenski periodu u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom preduzimala je sve neophodne operativne mjere i radnje na području BiH u cilju pronalaska navedene osobe. Nakon završetka aktivnosti nadležnog tužilaštva, prema osumnjičenom će biti izrečena mjera protjerivanja iz BiH, te će biti stavljen pod nadzor u Imigracioni centar, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za njegovo udaljenje iz BiH, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Služba će i u narednom periodu u saradnji sa drugim nadležnim kako domaćim tako i međunarodnim bezbjedonosnim organima, preduzimati ovakve i slične aktivnosti, koje imaju za prioritetni cilj otkrivanje i sprečavanje neregularnih migracija, te samim tim davanje doprinosa zaštiti ukupne bezbjednosti građana na području BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Doživotni zatvor neonacistkinji Beate Zschaepe

Doživotni zatvor neonacistkinji Beate Zschaepe

Foto: TwitterBeate Zschaepe pravomoćno je osuđena kao saučesnica neonacističke terorističke ćelije Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) nakon što je Federalni sud pravde (BGH) odbacio njenu žalbu.

Time je poništena jedna od njenih kazni, ali je objavljeno da “ovo nije uticalo na ukupnu doživotnu kaznu zatvora i zasebno utvrđenu krivicu”.

Kazne protiv pristalica NSU-a Ralfa Wohllebena i Holgera G. također su bile pravno obavezujuće, dodao je sud u pismenom nalogu u četvrtak, javlja dpa.

Zschaepe se skrivala sa svojim prijateljima Uweom Mundlosom i Uweom Boehnhardtom skoro 14 godina. Za to vrijeme muškarci su ubili osam biznismena turskog porijekla i jednog grčkog porijekla, te policajca.

Onda su 2011. godine oduzeli sebi život kako bi izbjegli predstojeće hapšenje. Zschaepe je zapalila stan koji su dijelili, poslala video zapis sa priznanjem i predala se.

Suđenje o ubistvima i napadima neonacističke terorističke ćelije NSU okončano je u julu 2018. godine, nakon više od pet godina i preko 400 dana saslušanja.

Viši regionalni sud u Münchenu (OLG) osudio je Zschaepe, jedinu preživjelu od troje neonacističkih terorista, na doživotni zatvor kao saučesnika – iako nema dokaza da je i sama bila na bilo kojem od mjesta zločina. Osim toga, sudije su utvrdile posebnu težinu krivice.

Wohlleben je osuđen na 10 godina zatvora kao nabavljač oružja za pomaganje i podržavanje ubistva, a Holger G. na tri godine zatvora zbog podrške terorističkoj organizaciji. Pisana presuda, na 3.025 stranica, izrečena je krajem aprila 2020.

Prije kraja ove godine BGH planira saslušati presudu suoptuženom na suđenju NSU-u, poznatom kao Andre E prema njemačkim strogim zakonima o privatnosti.

Osuđen je 2018. na dvije i po godine zatvora zbog podrške terorističkoj organizaciji. On je trojci NSU-a dostavio nekoliko propusnica za željeznički saobraćaj koje su napravljene njemu i njegovoj supruzi – ali na kojima su bile fotografije Boehnhardta i Zschaepea.

Tužioci tvrde da je kazna bila previše blaga, jer je Ander E. takođe navodno iznajmio mobilnu kućicu s kojom su se počinioci odvezli do Kelna radi bombaškog napada.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši