U američki teretni avion ukrcalo se oko 640 Afganistanaca

Boeingov C-17 Globemaster III inače može ponijeti 134 putnika, uključujući 54 na pomoćnim sjedištima i 80 na paletama na podu

Ovo je najveći broj putnika ikada ukrcanih u takav tip aviona (Reuters)
Ovo je najveći broj putnika ikada ukrcanih u takav tip aviona (Reuters)

17 Aug 2021

Više od 600 afganistanskih muškaraca, žena i djece, stisnulo se čučeći jedno uz drugo na podu američkog teretnog zrakoplova u očajničkom pokušaju da što prije napuste Kabul koji su u svoje ruke preuzeli talibani.

Snimke koje pokazuju afganistanske civile, od kojih neki stišću malo prtljage, drugi malu djecu, u teretnom avionu C-17, postale su viralne na društvenim mrežama.

Američki dužnosnik kazao je za Reuters da se je oko 640 ljudi uguralo na let iz Kabula u nedjelju, dok je hiljade drugih koji pokušavaju što prije napustiti zemlju preplavilo aerodrom afganistanskog glavnog grada.

“Neobično velik broj putnika rezultat je trenutačnog sigurnosnog okruženja u kojem je posada brzo donijela odluku da osigura da ovi putnici hitno napuste zemlju”, kazao je dužnosnik prenijela je Hina.

Boeingov C-17 Globemaster III inače može ponijeti 134 putnika, uključujući 54 na pomoćnim sjedištima i 80 na paletama na podu.

‘Treba nam više takvih aviona’

Mnogi Afganistanci domogli su se ulaza u avion preko poluspuštene rampe, prije nego što je odletio za Katar noseći najveći broj putnika ikada ukrcanih u takav tip aviona, objavio je američki specijalizirani internetski portal Defense One.

Za neke su snimci aviona krcatog Afganistancima signal nade i hrabrosti posade.

No za druge snimci su podsjetnik katastrofalnih pokušaja evakuacije iz Afganistana nakon povlačenja SAD-a do kojeg dolazi nakon 20 godina rata, a u kojem su talibani upali u glavni grad u rekordno i neočekivano kratkom vremenu.

“Treba nam više takvih aviona”, napisao je izvršni direktor Humans Rights Watcha Kenneth Roth.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Iz Afganistana evakuirano 26 Hrvata i 61 Makedonac

Zemlju su napustila i dva Srbijanca i tri državljana Bosne i Hercegovine.17 Aug 2021

Prva press konferencija talibana: Niko neće biti povrijeđen u Afganistanu

Portparol je rekao da se nakon 20 godina Afganistan nalazi na historijskoj prekretnici na kojoj su ponovo emancipovali svoju držvu, izbacili strance i učinili zemlju nezavisnom.17 Aug 2021

Stoltenberg: Nismo očekivali tako brz kolaps u Afganistanu

Generalni sekretar NATO-a upozorio je da postoji prijetnja od međunarodnog terorizma zbog povratka talibana na vlast u Afganistanu.17 Aug 2021

Talibani poručuju nervoznom Kabulu: Preuzeli smo vlast, ali ste sigurni

Kako iz Kabula izveštava Al Jazeerin reporter, čini se da talibani pokušavaju da izgrade imidž drugačiji od onog koji decenijama imaju.17 Aug 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Počelo suđenje pjevaču R. Kellyju za seksualno zlostavljanje

‘Novinari bez granica’ pozivaju Egipat da oslobodi četiri novinara Al Jazeere

Afganistanske žene o dolasku talibana na vlast

Ašura u Iraku: Hodočašće u Kerbeli uprkos epidemiji

POPULARNO

Afganistanski major za Al Jazeeru: Svijet nas je izdao

Prvi dan u talibanskom emiratu: ‘Niko nas se ne bi trebao plašiti’

Izraelski raketni napadi na proiranske položaje u Siriji

OHR: Puna podrška Angele Merkel Christianu Schmidtu

Reklama

Komentariši