Turska: Nacionalni borbeni avion iz hangara izlazi 2023. godine

Generalni direktor Turske i svemirske i avioindustrije najavio je da će za godinu i po letjeti i turski supersonični avion Hurjet i borbeni helikopter Atak-2.

Turska nastavlja aktivnosti u vezi s proizvodnjom nacionalnog borbenog aviona (Foto: tusas.com)
Turska nastavlja aktivnosti u vezi s proizvodnjom nacionalnog borbenog aviona (Foto: tusas.com)

18 Aug 2021

Generalni direktor Turske avio i svemirske industrije (TUSAS) Temel Kotil izjavio je u srijedu da će 18. marta 2023. godine poletjeti turski supersonični avion Hurjet i turski borbeni helikopter Atak-2, a da će iz hangara izaći i nacionalni borbeni avion Turske.

Kotil je s novinarima u Istanbulu razgovarao povodom 15. Međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF 2021), koji je otvoren u utorak, prenosi Anadolija.

Kazao je da se nastavljaju aktivnosti u vezi s proizvodnjom borbenog aviona Turske.

Hurjet, supersonični jednomotorni avion

“Hurjet i Atak-2 će letjeti 18. marta 2023. godine, a iz hangara će izaći i nacionalni borbeni avion”, rekao je Kotil.

Ističući da Turska trenutno provodi više projekata iz oblasti avioindustrije, uključujući proizvodnju supersonične bespilotne letjelice Goksungur, Kotil je kazao da su trenutno najviše fokusirani za realizaciju projekata Hurjet, Atak-2 i nacionalnog borbenog aviona.

Posebno važnim i uspješnim istakao je projekt Hurjet, jer je Turskoj donio veliki broj stručnog kadra, a radi se o projektu supersoničnog jednomotornog aviona, dvosjeda za obuku i laka borbena dejstva.

“Uradili smo neke radove da bi Hurjet mogao polijetati i slijetati na brodove nosače aviona”, pojasnio je Kotil.

Cilj da u kompaniji radi 10.000 inženjera

Naglasivši kako su nedavni požari pokazali multifunkcionalnost i korisnost bespilotnih letjelica, kazao je da te letjelice imaju kamere koje su aktivne i danju i noću i koje su dobre za pravovremeno otkrivanje požara.

Kotil je naveo da je kompanija Tusas postala jedan od tehnoloških centara Turske i sve istaknutiji brend u svijetu.

Dodao je da je cilj da u toj kompaniji radi 10.000 inženjera.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Turski avion šeste generacije za dominaciju u budućnosti

MIUS će se koristiti za strateške udare, zračnu podršku iz blizine, suzbijanje i uništavanje neprijateljske protivzračne odbrane te misije raketnih napada s različitim punjenjem.22 Jul 2021

Infografika: Zračne snage u regiji i svijetu

Sjedinjene Američke Države su dominantne u svijetu, dok je u regiji, bar po brojnosti, Srbija na prvom mjestu.27 Mar 2021

National Interest: Amerika je u stanju da rusku vojnu silu dovede do nestanka

Rusi i Kinezi, prema Peteru Huessyju, nuklearno oružje vide kao sredstvo prisile SAD-a da se povuče kada izbije bilo kakva kriza, što njihovoj agresiji pruža mogućnost da uspije.29 Jun 2021

Komentariši