Predsjednik Pakistana pozvao talibane da slijede primjer Nelsona Mandele

Ovaj put imamo pravo reći da nas svijet treba slušati kada je u pitanju mir, poručio je pakistanski predsjednik Arif Alvi.

Arif Alvi: Rat nije solucija (Anadolija)
Arif Alvi: Rat nije solucija (Anadolija)

18 Aug 2021

Pakistanski predsjednik Arif Alvi je izjavio kako je njegova zemlja u posljednja četiri desetljeća uvijek pokazivala mirovni stav, ističući kako rat nije solucija.

“Prvo, uvijek smo govorili da se nikada nije trebala dogoditi sovjetska invazija [Afganistana] 1979. godine. Drugo, kada su Sovjeti zemlju napustili 1989. godine, bili smo ostavljeni sami da se izborimo s haosom koji je ostao. Uspjeli smo održati dobre odnose s Afganistanom, a onda su došli Amerikanci. Pakistan je nastavljao govoriti kako rat nije solucija. Samo je Pakistan, u cijelom ovom scenariju, u cijelom svijetu, govorio kako rat nije solucija”, kazao je on za Anadoliju.

Dodao je kako su zemlje toga postale svjesne nakon potrošenih hiljada milijardi dolara i stotina hiljada žrtava.

“I Pakistan je izgubio više od 100.000 ljudi i milione dolara. Ovaj put imamo pravo reći da nas svijet treba slušati kada je u pitanju mir”, poručio je Alvi

‘Znajte oprostiti, amnestirajte…’

Na pitanje šta Turska i Pakistan mogu poduzeti kako bi donijeli mir i stabilnost Afganistanu, Alvi kaže kako, kao i ostale zemlje u regiji, sada čekaju da se situacija smiri i da se stvari razjasne, kako bi vidjeli ko će predstavljati narod Afganistana i s kim uspostaviti dijalog.

“To će biti jasno kroz nekoliko dana. Mislilo se da će potrajati šest ili sedam mjeseci, najbolji stručnjaci država koje su potrošile hiljade milijardi na Afganistan, tako su govorili. Svi su bili iznenađeni kada se dogodilo ono što je Pakistan govorio od početka, svijet nije to shvatao. Počeli su onda Pakistan koristiti kao žrtveno janje, kao da je Pakistan kriv za dešavanja. Vidimo da afganistanski narod sarađuje, još uvijek nemamo izvještaja o velikim masakrima. To me čini sretnim”, rekao je.

Dodao je kako su nasljednici tradicije muslimanske zajednice te da je Mir Hodaybiya (mirovni sporazum) najljepši primjer toga.

“Rekao sam talibanima: ‘Ako budete vlast u Afganistanu, znajte oprostiti, amnestirajte kao Nelson Mandela kako bi ujedinio Južnu Afriku’. Imam nade”, zaključio je Alvi.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Afganistanski major za Al Jazeeru: Svijet nas je izdao

Oficir afganistanske nacionalne vojske Nasratullah Jamshidi za Al Jazeeru Balkans govori iz Kabula, netom nakon što su taj grad zauzeli talibani.18 Aug 2021

Po(r)uke iz Afganistana: Porazi diplomatije i tehnologije

Kako su talibani uspjeli poraziti najnoviju i najnapredniju vojnu tehniku Sjedinjenih Američkih Država i NATO-saveznika?18 Aug 2021

Komentariši