OHR: Puna podrška Angele Merkel Christianu Schmidtu

Fokus razgovora u Berlinu bio je na reformama potrebnim za napredovanje BiH.

Christian Schmidt je zahvalio kancelarki Angeli Merkel na snažnoj podršci njegovom mandatu (Ustupljeno Al Jazeeri)
Christian Schmidt je zahvalio kancelarki Angeli Merkel na snažnoj podršci njegovom mandatu (Ustupljeno Al Jazeeri)

18 Aug 2021

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je u Berlinu dobio punu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Na poziv njemačke kancelarke, Schmidt se u srijedu sastao s njom u Berlinu, a razgovarali su o trenutnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

„Kancelarka Merkel osigurala je punu podršku Savezne vlade za obavljanje važne međunarodne funkcije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu“, navedeno je.

Tokom razgovora fokus je bio na reformama potrebnim za napredovanje BiH u okviru procesa euroatlantskih integracija.

Snažna podrška mandatu

Visoki predstavnik Schmidt iskoristio je priliku da se zahvali kancelarki Merkel na snažnoj podršci njemačke Vlade njegovom mandatu.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert saopštio je da je kancelarka Merkel primila i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

Merkel je, kako se navodi u saopštenju, zahvalila Inzku za njegovo 12-godišnje angažovanje u BiH.

Sastanak njemačke kancelarke sa Schmidtom i Inzkom događa se u trenutku velikih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, koje su uslijedile nakon Inzkove odluke da pri završetku mandata visokog predstavnika zakonski zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca u Bosni i Hercegovini.

Za bh. entitet RS nije ‘legalan i legitiman’

Predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska odbijaju se sresti s novim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da nije “legalan i legitiman”.

Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je početkom sedmice zvanično potvrdila da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Schmidta kao novog visokog predstavnika, a sedmicu ranije to je učinila Rusija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s njemačkom kancelarkom važan, pa tako i najavljeni sa Schmidtom i Inzkom.

“Ona [Angela Merkel] time hoće da pokaže posvećenost rešavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti”, rekao je on.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši