Nekada poraženi pobunjenik najvjerovatnije novi afganistanski čelnik

Nekada poraženi pobunjenik najvjerovatnije novi afganistanski čelnik

Mullah Abdul Ghani Baradar Čovjek koji će vjerovatno biti novi afganistanski čelnik ušao je u Kandahar u utorak u pratnji kolone bijelih terenskih vozila, uz vatromet i pozdravljen od hiljada Afganistanaca.

Godinama su talibanski politički čelnici bili nevidljivi stratezi moćnog pobunjeničkog pokreta, a sada je konovoj vozila pratio Abdul Ghani Baradara.

Baradar je proveo više od polovine svojih zrelih godina kao pobunjenik ili zatvorenik, svojevremeno toliko uvjeren u vlastiti poraz da je pripremio zvaničnu predaju nakon američke invazije pokrenute zbog terorističkih napada na američke gradove 11. septembra 2001. On je, međutim, izašao iz konvoja vozila – u bijeloj odori i žicom uokvirenim naočalama s dugom crnom bradom – kao vođa snaga koje su porazile Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Niko tačno ne zna koliko je star Bardar – u još jednoj od brojnih nepoznanica koje ga okružuju. On je bio talibanski guverner nekoliko afganistanskih pokrajina, kao jedan od čelnika režima koju je provodio represiju i nasilje nad Afganistancima.

Nakon talibanskog osvajanja Kabula u ovoj sedmici, Baradar je objavio video izjavu, skidajući naočare i gledajući u kameru:

“Sada dolazi test. Na testu je kako ćemo služiti našem narodu i osigurati njegovu budućnost”.

Kada su Sjedinjene Države izvršile invaziju na Afganistan u 2001. i počele su bombardovati i al-Qaedu i talibane, Baradar je bio taj koji je pregovarao o talibanskoj predaji s Hamidom Karzaijem, koji je uskoro nakon toga ustoličen kao predsjednik države.

Nekoliko sedmica ranije Baradar je poslao tim koji je pokušao ubiti Karzaija i njegove ljude. Ipak, do početka decembra i pod obilnim američkim bombardovanjem, on je ponudio predaju.

U ranim godinama rata, dok su talibani  počeli da se pregrupišu, Baradar je bio posebno ogorčen američkim zračnim udarom u kome su ubijeni deseci ljudi u 2002. godini na vjenčanju njegovog rođaka u njegovoj matičnoj pokrajini Uruzgan, rekao je službenik UN-a u Afganistanu koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da javno govori o tome.

Bradar je nakon toga pobjegao u Pakistan i živio je otada u Karačiju, prenosi portal msn.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši