Twitter označio provladine medije u Srbiji

Twitter označio provladine medije u Srbiji

Foto: Vijesti.baDruštvena mreža Twitter je od danas označila medije koji sarađuju sa Vladom Srbije kako bi ih građani lakše razlikovali od onih koji imaju više uredničke slobode u tom pogledu.

“Mediji povezani sa državom definisani su kao mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom”, saopšteno je iz Twittera.

RTS koji je u Srbiji javni servis dobio je oznaku, za razliku od medija koje finansirju građani pretplatom i koje imaju uredničku nezavisnost, poput BBC-a u Velikoj Britaniji.

Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić za N1 ocjenjuje da je najteže to što je i javni servis u Srbiji dobio oznaku.

“Mislim da su privatni mediji koji su označeni na Twitteru i sami isticali svih ovih godina da vjeruju Vučićevom režimu odnosno da rade za vladajuću partiju. A mislim da je označavanje RTS-a porazno za rukovodstvo RTS-a, jer je i izvan granica zaključeno ono što mi zaključujemo godinama unazad – da javni servis koji se finansira novcem svih građana Srbije, služi propagandi vladajuće partije“, upozorava Bodrožić.

Osim Radiotelevizije Srbija (RTS), koja je zapravo javni servis u ovoj državi, na listi su i Tanjug, Prva, B92, Politika, Kurir, Informer, Srpski telegraf, televizija Happy, Pink i drugi.

Kako navodi Twitter, trenutno su ovim obuhvaćene 22 zemlje, ali će sve biti prošireno na dodatne države.


(Vijesti.ba)

Komentariši