Guverner Centralne banke Afganistana u bijegu, valuta pada

Previranja se prelijevaju na pakistanska tržišta, jer se ulagači brinu da će biti izolirani zbog podrške talibanima.

Guverner Centralne banke Afganistana napustio je zemlju vojnim avionom (Reuters)
Guverner Centralne banke Afganistana napustio je zemlju vojnim avionom (Reuters)

17 Aug 2021

Vršilac dužnosti guvernera Centralne banke Afganistana napustio je državu, dok su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom, a rastuća politička previranja potisnula su nacionalnu valutu na rekordno nizak nivo.

Afgani je u utorak pao za 1,7 posto, na 83,5013 po dolaru, što je četvrti dan pada, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Centralnoj banci rečeno je da u petak više neće biti isporuka dolara, što je smanjilo njenu sposobnost opskrbe valutom i dovelo do još veće panike, napisao je v.d. guvernera Ajmal Ahmady na Twitteru.

Ahmady je otišao vojnim avionom sa aerodroma na kojem su hiljade ljudi pokušale otići, jer je brzi napredak talibana doveo do kolapsa vlade. Nije bilo plana evakuacije, a odlazak predsjednika Ashrafa Ghanija bez stvaranja prelazne vlade pridonio je haosu, napisao je Ahmady.

“Valuta je sa stabilnih 81 skočila na gotovo 100, pa ponovo pala na 86”, napisao je. “U subotu sam održavao sastanke sa bankama i mjenjačnicama kako bih ih uvjerio u stabilnost valute i smirio situaciju.”

Previranja se prelijevaju na pakistanska tržišta

U nedjelju je guverner napustio Centralnu banku i otišao na aerodrom gdje je vidio druge čelnike vlade. Na njegovom letu bilo je više od 300 putnika, iako nije imao goriva, ni pilota, napisao je.

“Nije moralo ovako završiti. Zgrožen sam nedostatkom bilo kakvog plana afganistanskog vodstva”, napisao je.

Previranja u Afganistanu prelila su se na tržišta u Pakistanu.

Državne obveznice koje Pakistanu dospijevaju 2031. pale su u ponedjeljak za 1,8 centi, što je najveći pad otkako je vlada u martu određivala cijene novčanica. Pakistanski dolar bio je u ponedjeljak najveći gubitnik u Aziji, prema Bloomberg Barclays indeksu. Valuta je u utorak porasla sa 0.2 centa na 100.5 centi.

Ulagači su zabrinuti zbog sigurnosne situacije u Pakistanu te hoće li “globalne snage pokušati izolirati Pakistan” zbog njegove navodne podrške talibanima, rekao je Abdul Kadir Hussain, rukovodilac za procjenu rizika u Arqaam Capitalu sa sjedištem u Dubaiju.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

MIŠLJENJA

SAD, talibani i nevjerovatan poraz u Afganistanu

Pobjeda talibana je veliko poniženje za SAD, ali je to možda najbolja lekcija afganistanske tragedije.Marwan Bishara17 Aug 2021

Talibani proglasili ‘amnestiju’, pozivaju žene u vlast

Nastavljena evakuacija letovima vojnih aviona; objavljena zabrana upada u tuđe domove.17 Aug 2021

Biden: Misija SAD-a u Afganistanu nikada nije bila izgradnja nacije

Američki predsjednik obratio se naciji povodom dešavanja u Afganistanu, rekavši da misija SAD-a nikada nije bila stvaranje ujedinjene, centralizirane demokratije.16 Aug 2021

Komentariši