Gutereš pozvao svet da se ujedini protiv terorističke pretnje u Avganistanu


Avganistanci pokušavaju da se domognu aerodroma u Kabulu u cilju evakuacije
Avganistanci pokušavaju da se domognu aerodroma u Kabulu u cilju evakuacije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas međunarodnu zajednicu da se ujedini da “otkloni terorističku pretnju” u Avganistanu gde su u blic ofanzivi talibani preuzeli kontrolu.

“Međunarodna zajednica treba da se ujedini da osigura da Avganistan nikad ponovo ne bude iskorišćen kao platforma ili utočište za terorističke organizacije”, rekao je Gutereš na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj u ponedeljak zbog krize u Avganistanu.

On je takođe pozvao Savet bezbednosti i celu međunarodnu zajednicu da rade i deluju zajedno i da upotrebe sva raspoloživa sredstva da otklone svetsku terorističku pretnju u Avganistanu i garantuju poštovanje osnovnih ljudskih prava u toj zemlji.

Gutereš je takođe pozvao “talibane i sve strane da poštuju i štite međunarodno humanitarno pravo i prava i slobode svih ljudi” i rekao da je “posebno zabrinut zbog izveštaja o sve većim kršenjima ljudskih prava avganistanskih žena i devojčica”.

“Stižu nam zastrašujuće informacije o teškim kršenjima ljudskih prava u celoj zemlji”, rekao je generalni sekretar iz sedišta UN u Njujorku.

Hiljade ljudi pokušavaju pobjeći iz talibanskog Avganistana

On je dodao da su naredni dani “presudni”.

“Svet nas gleda. Ne smemo i ne možemo napustiti narod u Avganistanu”, rekao je on.

Savet bezbednosti je pozvao na hitno zaustavljanje neprijateljstava u Avganistanu i uspostavljanje nove vlade „koja će biti jedinstvena, inkluzivna i reprezentativna“, a koja uključuje i žene, prenosi AP.

Savet je u prvom saopštenju otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom istakao da se “moraju osigurati institucionalni kontinuitet i pridržavanje međunarodnih obaveza Avganistana, kao i sigurnost svih avganistanskih i stranih građana”.PROČITAJTE I OVO:Bajden: Potpuno stojim iza svoje odluke o povlačenju iz Avganistana

Savet bezbednosti je “pozvao su na hitan prekid nasilja u Afganistanu” i “obnovu sigurnosti, građanskog i ustavnog poretka”, kao i hitne razgovore za rešavanje trenutne krize vlasti i pronalaženje rešenja “kroz proces u kome učestvovati Avganistanci “.

Savet je – ne pominjući talibane – takođe pozvao sve strane da se pridržavaju međunarodnih normi i standarda o ljudskim pravima i “stave tačku na sve zloupotrebe i kršenja”. Takođe je pozvao na hitan pristup UN -u i drugom humanitarnom osoblju u cilju pružanja pomoći milionima kojima je to potrebno.

Izjavu, koju su predložile Estonija i Norveška, odobrilo je svih 15 članova saveta na hitnom sastanku o Avganistanu.PROČITAJTE I OVO:Talibani su se vratili – šta dalje?

Komentariši