DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI OBJAVIO VAŽNE DOKUMENTE : OVO SU DOKAZI DA JE SRBIJA AKTIVNO UČESTVOVALA U VOJNIM OPERACIJAMA NA PROSTORU BIH

Prema presudi Međunarodnog suda pravde, Srbija je nije izvršila agresiju na BiH. Međutim, gotovo svakodnevno se pojavljuju dokazi kojima se argumentuje suprotno, da Srbija ne samo da je podržavala Radovana KaradžićaRatka Mladića i režim kojeg su stvorili, nego da je i direktno vojno bila angažovana u BiH.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić je objavio faksimile dva dokumenta koji nedvojbeno pokazuju da je Srbija, kao strana sila, aktivno učestvovala u vojnim operacijama na prostoru BiH.

image

Naredbe Vojske Jugoslavije/

image

Naredbe Vojske Jugoslavije/

U jednom dokumentu, kojeg je potpisao komandant Užičkog korpusa Dragoljub Ojdanić naovdi se kako će Vojsci RS-a biti prepušteni dostignuti položaji u području Podrinja, uz precizno navoženje linije fronta. Također je navedeno kako će linija biti zapriječena i protivpješadijskim minama, uz naređenje da se “objekat Gradina drži pod vatrom”. Suljagić je objavio i dokument kojim se izdaje naređenje za napad na ovom prostoru, a kojeg je potpisao načelnik štaba Užičkog korpusa Dušan Lončar, a u kojem je precizno naveden pravac djelovanja.

Oba dokumenta datiraju iz januara 1993. godine.

Uz ove dokumente Suljagić je napisao i kratak komentar.

– Od svega mi je najdraže što je ovo bio rat u kojem Srbija nije učestvovala.h

(Kliker.info-SB)

Komentariši