Talibani poštedili Kabul, a mi glavni grad granatirali skoro četiri godine

Talibani poštedili Kabul, a mi glavni grad granatirali skoro četiri godine

Foto: Twitter

Nakon što su Talibani zauzeli Kabul glavni grad Afganistana, na Twitteru je reagovao i psiholog Srdjan Puhalo.

– Dobro jutro Republika Srpska, talibani poštedili Kabul, a mi naš glavni grad granatirali skoro 4 godine!!! – napisao je Puhalo.

Mnogi svjetski mediji izvještavaju o drami koja se događa nakon što su talibani i zvanično preuzeli vlast u toj državi.


(Vijesti.ba)

Očaj i smrt na aerodromu u Kabulu

Očaj i smrt na aerodromu u Kabulu

Foto: ArhivVeliki broj Afganistanaca, u očajničkom pokušaju da napuste državu, preplavile su kabulski aerodrom, nakon što su talibani ušli u glavni grad i proglasili pobjedu i kraj rata.

Na aerodromu je haotično stanje, u kojem se ljudi u očaju pokušavaju ukrcati na avione za evakuaciju. Nakon invazije Afganistanaca na pistu, letovi su obustavljeni, dok američki vojnici uz pomoć ostalih zapadnih snaga, pokušavaju uspostaviti kontrolu nad aerodromom kako bi se evakuacija mogla nastaviti.

Do sada je poginulo sedam ljudi, a neki od njih pali su sa aviona na koje su se pokušavali uhvatiti, prenosi Al Jazeera.


(Vijesti.ba / FENA)

Saudijska Arabija pozvala talibane da sačuvaju ljudske živote i imovinu

Saudijska Arabija pozvala talibane da sačuvaju ljudske živote i imovinu

Foto: AFP

Saudijska Arabija u ponedjeljak je pozvala talibane i sve afganistanske strane da sačuvaju ljudske živote i imovinu nakon što su pobunjenici zauzeli prijestolnicu Kabul.

U saopćenju koje je objavilo saudijsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru dodaje se da kraljevstvo „stoji iza izbora koji donese afganistanski narod bez ikakvog uplitanja“, izražavajući nadu da će se situacija u toj zemlji centralne Azije što skorije stabilizirati.

Talibani su proglasili rat u Afganistnu završenim nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju.

Pobjedonosni talibanski borci su patrolirali ulicam Kabula dok su hiljade Afganistanaca prebukiralo aerodrom pokušavajući da pobjegnu pred zloglasnom tvrdokornom vladavinom radikalne grupe, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši