Helikopteri iz entiteta RS pomoći će u gašenju požara u Federaciji BiH

Dva entiteta imaju sporazum koji ih obavezuje na saradnju u situacijama prirodnih nepogoda, tvrdi direktor Civilne zaštite RS-a.

Helikopterski servis RS-a će tokom dana biti angažovan na području FBiH (Arhiva)
Helikopterski servis RS-a će tokom dana biti angažovan na području FBiH (Arhiva)

16 Aug 2021

Helikopterski servis bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) tokom dana će biti uključen u gašenje požara na teritoriji Federacije BiH, gdje je situacija teža nego u RS-u, saopšteno je danas.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) da Vlade RS i Federacije BiH imaju sporazum koji ih obavezuje da svoje raspoložive kapacitete stave na raspolaganje jedni drugima u situacijama prirodnih nepogoda, poput požara, prenijela je Beta.

Dva helikoptera bit će angažovana na gašenju požara u Јablanici, rekao je Novitović, prenijela je Srna. Jedan dio bit će angažovan za izviđanje, a drugi na gašenju požara.

Dodik ne želi dati saglasnost

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, zbog odluke Narodne skupštine RS da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH zbog nametnutog Zakona o zabrani negiranja genocida.

Po Zakonu o odbrani sva tri člana Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.

Proteklih dana izbilo je više požara na području Hercegovine, a zbog nepristupačnosti terena zatražena je pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, ali je nisu dobili, zbog nemogućnosti da se donese odluka Predsjedništva BiH.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši