Talibani ušli u predsjedničku palatu, Ghani napustio Afganistan

Predsjednik Afganistana je otišao iz zemlje ubrzo nakon što je uvjeravao građane u njihovu sigurnost uoči ulaska talibana u Kabul.

Talibanski borcu u predsjedničkoj palati u Kabulu (Al Jazeera)
Talibanski borcu u predsjedničkoj palati u Kabulu (Al Jazeera)

15 Aug 2021

Talibani su ušli u nedjelju navačer u predsjedničku palatu u Kabulu, gdje se očekuje da će biti izvršena mirna primopredaja vlasti.

Talibanske trupe od nedjelje ujutro u opsadi drže sjedište Afganistana, obećali su da ga neće napasti, jer su pregovori o miroj primopredaji bili u toku.

Grupa je rekla da je svojim borcima dala instrukcije da se suzdrže od nasilja i ponude siguran prolaz svima koji žele napustiti Kabul.

“Do okončanja procesa tranzicije odgovornost za sigurnost Kabula je na drugoj strani [afganistanska vlada]”, napisao je glasnogovornik talibana na Twetteru.

Talibani su naknadno saopćili da će ući u glavni grad Kabul samo kako bi spriječili pljačku.

Afganistanska vlada također je najavila da su pregovori u toku, kako bi se izbjeglo krvoproliće u Kabulu.

Talibani su počeli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu mreže Al-Kaida.

U nastavku su najnovije vijesti:


Talibani ušli u afganistansku predsjedničku palatu

Talibanski borci ušli su u predsjedničku palatu Afganistana nekoliko sati nakon što je predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz zemlje.

Vodstvo grupe, okruženo desecima naoružanih boraca, obratilo se medijima iz sjedišta države.

U međuvremenu je glasnogovornik talibana rekao za Al Jazeeru da će onima koji su radili s vladom i vojskom koje podržava Zapad biti ponuđena amnestija


Johnson: Zemlje ne bi trebale priznati talibane kao afganistansku vladu

Niko ne bi trebao bilateralno priznati talibane kao vladu Afganistana, izjavio je u nedjelju britanski premijer Boris Johnson.

“Ne želimo da bilo ko bilateralno priznaje talibane”, rekao je.

“Želimo ujedinjenu poziciju među istomišljenicima koliko god je to moguće”, dodao je Johnson.


‘Predsjednik Gani ima razloga za strah’

Predsjednik Ashraf Ghani ima razloga strahovati da mu je život u opasnosti, jer su se talibanske snage približile Kabulu, rekao je analitičar za Al Jazeeru.

“Predsjednik Gani ima pravi razlog da se plaši da mu je život ugrožen”, rekao je Al Jazeeri Asfandyar Mir, stručnjak sa američkog instituta za mir.

“… Činjenica da nije mogao držati državu na okupu politički ili pružiti bilo kakav vojni otpor razočarati će njegove pristalice ”, dodao je.


Jakšić: Sebično, sramno i tragično američko povlačenje iz Afganistana

“Postoji rizik da Amerika izgubi kredibilitet u svijetu koji Biden pokušava da povrati”, kazao je za Al Jazeeru Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator iz Beograda.


Glasnogovornik: Borci talibana ulaze u Kabul ‘kako bi spriječili pljačku’

Talibani su saopćili da će ući u glavni grad Kabul kako bi spriječili pljačku, nakon što je lokalna policija napustila svoje položaje, izjavio je glasnogovornik oružane grupe kasno u nedjelju.

Izjava Zabihullaha Mujahida uslijedila je nedugo nakon što je jedan visoki afganistanski izaslanik za mir rekao da je predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju.


Moskva još ne priznaje talibane kao zakonitu vlast

Moskva još ne priznaje talibane kao zakonitu vlast u Afganistanu, poručilo je u nedjelju rusko Ministarstvo vanjskih poslova, dok je ruska ambasada u Kabulu objavila da je spremna sarađivati s prelaznom vladom.

Rusija je spremna sarađivati s afganistanskom prelaznom vladom, kazao je glasnogovornik ruske ambasade u Kabulu, prenosi agencija Interfax.

Glasnogovornik ambasade, koja je ranije objavila da nema potrebe za evakuacijom iz Kabula, rekao je da Rusija razgovara s raznim akterima u Afganistanu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za rusku agenciju RIA da predsjednik Ashraf Ghani vjerovatno neće otići u Rusiji, nakon što je napustio zemlju.


Predsjednik Ashraf Ghani napustio Afganistan

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani napustio je Afganistan, izvještava Al Jazeerina reporterka Charlotte Bellis.

U međuvremenu, jedan talibanski zvaničnik rekao je za Reuters da provjeravaju izvještaje o Ganijevom odlasku iz zemlje.

Afganistanska vlada u potpunom je kolapsu.

Talibani su spremni ući u Kabul i početi svoju vladavinu.

Američki helikopteri prevoze svoje osoblje iz ambasade, rekla je Charlotte Bellis.


Dautović: Obećani su im zapadni snovi, a onda su prepušteni na milost i nemilost talibana

“Ne verujem u obećanja talibana; jednom kada ne bude više opozicije, kada se stranci povuku, zavest će ideju države kakvu oni žele”, kaže Mirko Dautović, vanjskopolitički analitičar.


Talibani očekuju mirnu tranziciju vlasti za nekoliko dana

Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana za međunarodne medije, izjavio je u nedjelju da ta grupa očekuje mirnu tranziciju vlasti u narednih nekoliko dana.

“Uvjeravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihova imanja, njihovi životi sigurni”, kazao je on za BBC.

“Naše rukovodstvo je naredilo našim snagama da ostanu pred vratima Kabula, da ne ulaze u grad.”

“Čekamo miran prenos vlasti”, rekao je Shaheen, dodajući da talibani očekuju da će se to dogoditi za nekoliko dana.


SAD vjerovatno neće promijeniti vojnu strategiju

Malo je vjerovatno da će Sjedinjene Američke Države promijeniti svoju vojnu strategiju u Kabulu ako talibani ne budu utjecali na evakuaciju ambasade, izjavio je u nedjelju američki zvaničnik.

Zvaničnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da Sjedinjene Američke Države još nisu vidjele talibane kako ulaze u Kabul, prenosi Al Jazeera.


Papa Franjo pozvao na dijalog

Papa Franjo pozvao je u nedjelju na dijalog kako bi se okončao sukob u Afganistanu i kako bi ljudi mogli živjeti u miru, sigurnosti i uzajamnom poštovanju.

“Pridružujem se brizi o situaciji u Afganistanu. Molim vas da se zajedno sa mnom molite Bogu kako bi prestala buka oružja i kako bi se rješenja pronašlo za stolom dijaloga”, rekao je on hodočasnicima i turistima na Trgu svetog Petra. u Rimu.

“Samo tako se mučeničko stanovništvo te zemlje – muškarci, žene, starci i djeca – može vratiti svojim kućama i živjeti u miru i sigurnosti uz puno uzajamno poštivanje”, kazao je papa.


Vuksanović: Totalni promašaj američke politike, trijumf talibana neminovan

“Ovo je pokazatelj koliko je američka spoljna politika i njihov pokušaj da se izgradi funkcionalna država u Afganistanu bila totalni promašaj”, kaže Vuksanović.https://www.youtube.com/embed/01zIAveAIBg?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=bs-BA&autohide=2&wmode=transparent


Ministar unutrašnjih poslova: Afganistan će imati ‘miran prenos vlasti’

Afganistanski ministar unutarnjih poslova Abdul Sattar Mirzakwal rekao je u nedjelju da će doći do “mirnog prenosa vlasti”, nakon što su talibani naredili svojim borcima da se suzdrže od ulaska u Kabul.

“Afganistanski narod ne bi trebao brinuti … Neće biti napada na grad i doći će do mirnog prenosa vlasti na prelaznu vladu”, kazao je on u snimljenom govoru.


U Kabulu smanjena panika

Panika u gradu Kabulu u velikoj mjeri je smanjena, dok se većina stanovnika odvezla kućama, a gust saobraćaj je nestao.

Talibani su izjavili da neće silom zauzeti Kabul, a Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se naoružana grupa još uvijek nalazi pred vratima grada, ali ne i u samom glavnom gradu.

Zvaničnici su medijima rekli da se očekuje mirna tranzicija vlasti, kao što su talibani ranije izjavili.


Rusija: Planiran hitan sastanak UN-a o Afganistanu

Rusija radi s drugim zemljama na održavanju hitnog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Afganistanu, dok talibani završavaju vojno preuzimanje zemlje, rekao je u nedjelju ruskim novinskim agencijama dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Zamir Kabulov.

“Radimo na tome”, kazao je Kabulov i dodao da će se sastanak održati.


Velika Britanija radi na evakuaciji građana

Velika Britanija radi na zaštiti svojih građana i pomaže osoblju koje je radilo za Veliku Britaniju da napuste Afganistan, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova na Twitteru.

“Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova trenutno rade na zaštiti britanskih državljana i pomažu drugim podobnim ljudima da doputuju u Veliku Britaniju.”


Glasnogovornik talibana: Računamo na miran prenos vlasti

Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana za međunarodne medije, rekao je za Al Jazeeru da ta grupa još nije ušla u grad Kabul i da računa na vladinu saradnju za miran prenos vlasti.

“Bit će neophodan angažman za održavanje sigurnosti grada, tako da lična imovina … ne bude oštećena.”

“Lokalna pokrajina koja je blizu Kabula pripala je nama, ali i drugi okruzi u blizini Kabula. [Naše snage] su nekoliko kilometara udaljene od periferije grada.”


Talibanski izvor potvrdio da je grupa ušla u provincije Kabula

Talibanski izvor potvrdio je Al Jazeeri da je grupa ušla u provincije Kabula.

“Rekao je da vodstvo traži od svih da budu mirni, jer oni dolaze s porukom mira”, rekla je Al Jazeerina reporterka Charlotte Bellis, izvještavajući iz Kabula.

“Kazao je da se nemaju namjeru boriti, da su vladine zgrade sigurne i da je talibanskim borcima dato uputstvo da ako neko želi napustiti grad trebaju dozvoliti siguran prolaz.”


Talibanski lider kaže da neće biti nasilnog zauzimanja grada

Talibani su počeli ulaziti u Kabul, saopćilo je afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Talibani su u međuvremenu objavili da su naredili svojim snagama da ne prelaze vrata Kabula i nasilno zauzimaju grad.

Umjesto toga, kažu, “u toku su pregovori, kako bi se osiguralo da se proces tranzicije završi sigurno, bez ugrožavanja života, imovine i časti bilo koga”.

Također su objavili još jedno saopćenje, pokušavajući uvjeriti banke, trgovce i druge poduzetnike da njihova imovina, novac i institucije neće biti ometana od te naoružane grupe.


Visoki vladin zvaničnik poziva na smirenost

Načelnik štaba predsjednika Ashrafa Ghanija preko Twittera je pozvao stanovnike Kabula da ne budu zabrinuti: “Molim vas, ne brinite. Nema problema. Situacija u Kabulu je pod kontrolom.”

O samom predsjedniku Ganiju nije se čulo od kako je u subotu poslije podne dao kratko, unaprijed snimljeno obraćanje naciji.


Talibani zauzeli poslednji granični prelaz prema Pakistanu

Talibani su u nedjelju osvojili granični prelaz Torkham prema Pakistanu, tako da sada drže sve granične prelaze u zemlji.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Sheikh Rashid Ahmed potvrdio je da su talibani zauzeli granični prelaz Torkham i naveo da je Pakistan obustavio pogranični saobraćaj na tom punktu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ovaj prelaz bio je posljednji pod kontrolom afganistanske vlade.


Italija evakuiše građane

Italija je poslala vojni avion u Kabul kojim će preostali italijanski građani koji su još u Afganistanu biti vraćeni kući, prenosi agencija AGI.

Ministar odbrane Lorenzo Guerini je izjavio da će Italija evakuirati i sve Afganistance i njihove porodice koji su radili za predstavnike Rima u Afganistanu.

U Italiju je već stiglo 228 Afganistanaca s porodicama koji su radili kao pomoćno osoblje ili prevodioci za potrebe italijanske misije.

U toku 20-godišnje vojne misije u Afganistanu, u okviru Alijanse zapadnih zemalja predvođenih SAD-om, poginula su 53, a ranjeno je 700 Italijana.

“Godine rada i ulaganja su nestali u dimu”, izjavio je povodom talibanske ofanzive u Afganistanu evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.


Joe Biden: Talibani će dobiti jak odgovor

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu navečer da je delegacija SAD-a na pregovorima u Dohi, u kojima su učestvovali predstavnici afganistanske vlade i talibana, poručila pobunjenicima da će na svaku akciju u kojoj se riskiraju životi američkog osoblja uslijediti brz i jak vojni odgovor.

U izjavi nakon razgovora sa zvaničnicima nacionalne sigurnosti, Biden je objavio da je poslao 5.000 vojnika u Afganistan, kako bi omogućio sigurno povlačenje američkog osoblja i afganistanskih saveznika koji su pomagali SAD-u tokom misije, kao i za osobe koje su u “posebnom riziku od talibana”, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem o potrebi da se “uloži diplomatski i politički napor da se smanji nasilje”, saopćio je State Department.


SAD evakuira diplomatsko osoblje iz ambasade u Kabulu

Sjedinjene Američke Države počele su evakuaciju svog diplomatskog osoblja iz ambasade u glavnom gradu Afganistana Kabulu.

“Za sada imamo manji broj ljudi koji odlazi, a većina osoblja je spremna za odlazak. Ipak, ambasada nastavlja funkcionirat”, rekao je američki zvaničnik koji nije želio otkriti identitet, prenosi Reuters.

Očekivano je da će evakuacija većine diplomata početi u nedjelju, s obzirom da snage talibana nastavljaju munjevit vojni napredak prema Kabulu.


Kanada će primiti 20.000 Afganistanaca

Kanada je saopćila da će primiti više od 20.000 Afganistanaca koji su u opasnosti i primorani su bježati predd naletom talibana.

Ministar za migracije Kanade Marco Mendicino potvrdio je ovu informaciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na list Hill.

Visoki kanadski političari u julu su rekli da će se brojni Afganistanci koji su sarađivali s kanadskom vladom moći naseliti u toj sjevernoameričkoj državi,

“Vlada Kanade je veoma zabrinuta zbog pogoršanja stanja u Afganistanu, kao i zbog rizika koji se stvara za mnoge Afganistance”, saopćila je Vlada.

Dodaje se da je kanadski specijalni imigracioni program već doveo brojne Afganistance u Kanadu, “čiji timovi neprestano rade širom planete da dovedu što više ljudi na sigurno.”IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Otkud talibanima novac za ratovanje?

Procjenjuje se da talibani godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.15 Aug 2021

AP: Visoka cijena Afganistanskog rata

Najveći dio novca za finansiranje rata je pozajmljen, a generacije Amerikanaca će u budućnosti biti opterećene troškovima njegove otplate.14 Aug 2021

Nevjerica Afganistanaca zbog napredovanja talibana: ‘Bukvalno su nas prodali’

Nikada nisam mogla zamisliti da bi Kandahar mogao biti preuzet tako lako, kaže stanovnica ovog afganistanskog grada, a njeno mišljenje dijele mnogi sugrađani.14 Aug 2021

Vidmarović: Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma

‘Sada taliban više djeluje kao prava radnička snaga, a ne kao ekstremistička i teroristička organizacija,’ kaže geopolitički analitičar Branimir Vidmarović.13 Aug 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Ko su talibani: Tri desetljeća pobjeda i poraza

Talibani ušli u predsjedničku palatu u Kabulu

Ashraf Ghani – jedan od najvećih akademika Afganistana

Jakšić: Sebično, sramno i tragično američko povlačenje iz Afganistana

Komentariši