Mihailo: Nema kanonskih razloga za ustoličenje Joanikija na Cetinju

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve kaže je da ne postoje kanonski ili crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bude na Cetinju.

Mitropolit Mihailo: Namjera Srpske pravoslavne crkve vrijeđa dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda (Anadolija)
Mitropolit Mihailo: Namjera Srpske pravoslavne crkve vrijeđa dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda (Anadolija)

15 Aug 2021

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocijenio je da ne postoje kanonski ili crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori bude na Cetinju.

Smatra da se tim činom, u simboličkoj ravni, duboko vrijeđa dostojanstvo i zemlje, i naroda, kazao je on u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

“To mu je i namjera, da nas ponizi po oba osnova i stavi na znanje da smo kolonija kojom upravlja beogradski guverner oličen u funkciji predsjednika vlade, poduprtoga guvernerom cetinjske filijale Beogradske patrijaršije”, rekao je Mihailo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore.

‘Najava novih nesreća’

Ocijenio je da nema previše razlike između najavljenog čina ustoličenja Joanikija na Cetinju i bivšeg mitropolita Amfilohija.

“I jedan i drugi čin su po svojoj suštini uvredljivi za nas kao narod. Čak mislim da je ovaj, kao i onaj na kome je ustoličen Amfilohije, najava novih nesreća i zala koje će nas snaći. Boga molim da nam se ne dese”, kazao je Mihailo.

Smatra da je, podrškom najavljenom ustoličenju, očita namjera premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se izazovu nemiri, s mogućim neželjenim posljedicama.

“Ako neki događaj, kao ovaj, nije poželjan u nekom gradu, jer je protiv volje tamošnjih građana, onda je to nasilje. Nepozvani i neželjeni gosti ne idu tamo gdje nijesu dobrodošli od domaćina”, rekao je Mihailo.

Podsjetio je da je na pitanje “Koliko je do Cetinja?“ Petar Petrović Njegoš svojevremeno odgovorio: “Za prijatelja pet ura hoda, a za neprijatelja nikad.”

“Ne želim da nikoga u Crnoj Gori vrijeđam kao njenog neprijatelja, jer takve riječi nijesu dostojne ni za jednog običnog čovjeka, kamoli za sveštenika i velikodostojnika crkve, već samo podsjećam na istorijske tekovine i istine koji važe za sva vremena”, poručio je Mihailo.

Revolt među Crnogorcima

Vijest da će ceremonija ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a Joanikija biti održana početkom septembra u manastiru na Cetinju izazvala je revolt među Crnogorcima, koji taj čin vide kao provokaciju.

Domoljubna udruženja odmah po objavljivanju te vijesti poručila su da neće dozvoliti da “srpski patrijarh oskrnavi tron Svetoga Petra Cetinjskog”, crnogorskog sveca iz vladarske porodice Petrović-Njegoš.

“U svojim crkvama možete raditi što hoćete. U našem duhovnom središtu, čija je sloboda plaćana krvlju naših predaka, nećete moći ustoličiti onoga koji ne priznaje Crnogorsku pravoslavnu crkvu, crnogorsku državu, crnogorsku tradiciju, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu”, naveli su u saopćenju pripadnici organizacija koji se nazivaju crnogorskim domoljubima.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u maju na Arhijerejskom saboru u Beogradu, za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a.

Na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije korona virusom.

Ceremonija njegovog preuzimanja dužnosti trebala bi biti održana 4. septembra na Cetinju, saopćeno je iz SPC-a.

Joanikijevom ustoličenju na Cetinju protive se i crnogorske opozicione stranke, koje poručuju SPC-u da tu ceremoniju održe bilo gdje drugo.

Krivokapić: Ustoličenje će se održati

S druge strane predsjednik Vlade Krivokapić, koji je u premijersku fotelju sjeo na prijedlog SPC-a, izričit je da će se skup ustoličenja novog crnogorskog mitropolita održati na Cetinju te je rekao da će on tom skupu prisustvovati bez tjelohranitelja.

“U Crnoj Gori ustoličenje mitropolita je jedan od najdostojnijih činova koji se događa i, naravno, to je sve narodna volja. I tu svenarodnu radost ne mogu spriječiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta. Mogu pisati, mogu se protiviti, ali ne mogu ometati određene događaje koji će se desiti, to vam ja tvrdim”, rekao je Krivokapić, naglasivši da će na Cetinje doći bez osiguranja.

Srpska pravoslavna crkva je doprinjela smjeni vlasti u Crnoj Gori i prvom porazu Mila Đukanovića na izborima u tri desetljeća.

Brojne čelne funkcije u državi preuzeli su kadrovi bliski SPC-u.

Najveći utjecaj u toj vjerskoj organizaciji imao je dugogodišnji mitropolit Amfilohije, koji je bezuvjetno podržao Krivokapića za premijera.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši