Završena treća bh. Povorka ponosa u Sarajevu

Treća “Povorka ponosa” koja se ove godine održava pod sloganom “Otpor sa margine” kada su se pripadnici LGBTI populacije okupili i prošetali ulicama Sarajeva okončana je danas bez incidenata.

Zbog povorke na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine bilo je mnoštvo policijskih službenika njih oko hiljadu osiguravalo je današnji skup jer su nerijetko pripadnici LGBTI populacije, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, često žrtve nasilja.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a potom su prošetali ulicom Koševo, glavnom sarajevskom ulicom Maršala Tita, dok je krajnja tačka bila Trg BiH.

Povorci su se pridružili predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini , a među njima i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država te Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije Eric Nelson i Matthew Field, kao i bh. političari.

Bosanskohercegovačka aktivistica za ljudska prava i članica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je da je svaka treća LGBTI osoba doživjela neku od vrsta nasilja i uznemiravanja.

Na kraju Parade okupljenima su se ime organizatora obratili Amar Ćatović i Maida Zagorac kazavši da se i dalje suočavaju s diskriminacijom, govorom mržnje zbog čega su glasno kazali da neće pristati na takav tretman i nasilje koje još uvijek doživljavaju.

– Danas smo šetali kako bismo upozorili da želimo živjeti u slobodnijem društvu i da jasno kažemo da je dosta diskriminacije i života među četiri zida na šta nas društvo poziva. Pandemija nam je donijela još više nasilja i govora mržnje, ali nećemo odustati od naših života – istaknuo je Ćatović.

Zagorac je pozvala na to da ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije s ciljem gradnje društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara te je zatražila hitno usvajanje novog zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora.

Prva Bh. povorka ponosa u Sarajevu održana je pod sloganom “Ima izać” 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata. Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Foto: FENA

(Vijesti.ba FENA)

Komentariši