U julu oboren 142 godine star globalni temperaturni rekord

Ovogodišnji rekord postao je jedan od pokazatelja kako su klimatske promjene pogodile svijet.

Kombinirana temperatura u julu 2021. na zemlji i površini okeana bila 1,68 stepeni viša od prosjeka 20. stoljeća (EPA)
Kombinirana temperatura u julu 2021. na zemlji i površini okeana bila 1,68 stepeni viša od prosjeka 20. stoljeća (EPA)

14 Aug 2021

Juli 2021. godine bio je najtopliji mjesec od kada su počela mjerenja prije 142 godine, podaci su američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Temperature zraka u julu na Sjevernoj hemisferi oborile su rekord star 142 godine.

Podaci pokazuju da je kombinirana temperatura u julu 2021. godine na zemlji i površini okeana bila 1,68 stepeni Celzija viša od prosjeka 20. stoljeća od 15,8 stepeni.

Rick Spinrad, voditelj NOAA, podsjetio je da je juli najtopliji mjesec u godini, međutim, ovogodišnji rekord postao je jedan od pokazatelja uznemirujućeg i destruktivnog načina na koji su klimatske promjene pogodile svijet.

Prekoračenje dva stepena globalnog zagrijavanja

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu napomenula je da njeni mjesečni izvještaji odražavaju dugoročne promjene navedene u Međuvladinom odboru Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (IPCC) objavljenom prošle sedmice.

U izvještaju je upozoreno da će se u 21. stoljeću prekoračiti dva stepena globalnog zagrijavanja ako se ništa ne poduzme, prenosi Anadolija.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države se bore sa šumskim požarima, što stručnjaci pripisuju vrućini i suši uzrokovanim klimatskim promjenama.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši