AP: Visoka cijena Afganistanskog rata

Najveći dio novca za finansiranje rata je pozajmljen, a generacije Amerikanaca će u budućnosti biti opterećene troškovima njegove otplate.

Ukupno 2.448 pripadnika američke vojske ubijeno u Afganistanu do aprila ove godine (EPA)
Ukupno 2.448 pripadnika američke vojske ubijeno u Afganistanu do aprila ove godine (EPA)

14 Aug 2021

S trajanjem od skoro dva desetljeća, vojni angažman SAD-a u Afganistanu, koji se zvanično završava 11. septembra, najduži je američki rat.

Obični Amerikanci nemaju jasnu predstavu o tome, a i Kongres je u značajno manjoj mjeri imao kontrolu nad ovom operacijom nego što je to bio slučaj s Vijetnamskim ratom, prenosi Tanjug.

Pošto se, međutim, američke žrtve u Afganistanu, u broju poginulih i ranjenih, mjere desecima hiljada, a najveći dio novca za finansiranje rata je pozajmljen, generacije Amerikanaca će u budućnosti biti opterećene troškovima njegove otplate, navodi se u pregledu Afganistanskog rata, koji je, kroz brojke, pripremila Linda Bilmes sa Harvard University’s Kennedy School, u okviru projekta Troškovi rata, koji je proveo Brown University.

Poginulo 66.000 afganistanskih vojnika i policajaca

Budući da se SAD između 2003. i 2011. godine istovremeno borio u ratovima u Afganistanu i Iraku, a mnoge američke trupe su bile angažirane u oba rata, neke od navedenih brojki u ovom izvještaju odnose se na oba rata u periodu nakon 11. septembra 2001. godine.

U izvještaju se navodi da je 2.448 pripadnika američke vojske ubijeno u Afganistanu do aprila, kao i 3.846 pripadnika jedinica koje je SAD angažirao po ugovoru.

Život su izgubila i 1.144 pripadnika snaga NATO-a drugih zemlja, ali i oko 66.000 afganistanskih vojnika i policajaca.

U istom periodu stradalo je 47.245 afganistanskih civila i 51.191 pripadnik talibana i drugih pobunjenika, kao i 72 novinara.

Što se tiče kontrole Kongresa nad ratom, podsjeća se da je 18. septembra Kongres dao odobrenje, ali da nije bilo glasanja kojim bi se objavio rat Afganistanu

Kongresmeni su samo pet puta raspravljali o troškovima ovog rata, za razliku od Vijetnamskog rata, čije su troškove razmatrali 42 puta.

Do 2050. godine troškovi 6.500 milijardi dolara

Navodi se da je procijenjeni iznos direktnih ratnih troškova u Afganistanu i Iraku, koje je SAD finansirao kreditima, u periodu do 2020. godine bio 2.000 milijardi dolara, dok procjena troškova, uključujući kamate, do 2050. godine ide do 6.500 milijardi dolara.

Iznos koji je Linda Bilmes objavila uzima u obzir da se SAD obavezao da će platiti zdravstvenu zaštitu, invalidnine, sahrane i druge troškove za oko četiri miliona veterana Afganistanskog i Iračkog rata, što će preći sumu od 2.000 milijardi dolara.

Najveći dio tih tih troškova će doći na naplatu nakon 2048. godine.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši