Seibert o temi sastanka Merkel sa Schmidtom i Inzkom

Seibert o temi sastanka Merkel sa Schmidtom i Inzkom

Steffen Seibert / Vijesti.ba Tema razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel s visokim predstavnikom Cristianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom neće biti uklanjanje bilo koje vlade, rekao je Steffen Seibert, portparol Angele Merkel.

On je odgovarajući na pitanje novinara o predstojećem sastanku Merkelove, Schmidta i Inzka u srijedu rekao da se kod uloge visokog predstavnika ne radi o uspostavljanju apsolutističke moći.

“Visoki predstavnik je izraz volje međunarodne zajednice, koja želi da se u Bosni i Hercegovini angažuje da se ona dobro razvija, da napreduje na putu ka Evropi i da sprovodi potrebne reforme. Radujemo se da je kandidatura Cristiana Schmidta za ovu važnu poziciju bila uspješna”, rekao je Seibert.

(Vijesti.ba / NN)

Rusija uputila notu: Schmidt nije legitiman – Milorad Dodik radi pod komandom Rusije

Rusija uputila notu: Schmidt nije legitiman

Ambasada Ruske Federacije u BiH / Vijesti.baAmbasada Ruske Federacije u BiH izdala je diplomatsku notu u kojoj navodi kako ne prihvata Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je za RTRS iz Ambasade.

U noti je navedeno da Savjet bezbjednosti UN nije formalno pristao na Schmidtovu kandidaturu i da ga zbog toga Ruska Federacija ne smatra legitimnim visokim predstavnikom.

Republika Srpska ne prihvata Schmidta za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.


(Vijesti.ba)

Komentariši