Merkel pozvala Schmidta i Inzka na razgovor

Merkel pozvala Schmidta i Inzka na razgovor

Foto: arhiv

Predstavnici RS odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom, nakon što je Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, će u srijedu, 18. avgusta, u svom kabinetu primiti Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika, i njegovog prethodnika, Valentina Inzka, saznaju Nezavisne.

Kako im je rečeno, tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na pitanje da li je ovaj sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja pristajanja RS da sarađuju sa Schmidtom, odgovoreno je kratko da se radi o sastanku koji je ranije planiran.

Podsjećanja radi, predstavnici RS odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom, nakon što je njegov prethodnik Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Osim toga, vlasti u RS tvrde da novi visoki predstavnik nije legalan i legitiman jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.


(Vijesti.ba / NN)

Komentariši