Mediji: Načelnik Općine Jablanica podnio krivičnu prijavu protiv Dodika

Član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda nije dao saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

Damir Šabanović navodi da je Dodik počinio krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja (Fena)
Damir Šabanović navodi da je Dodik počinio krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja (Fena)

13 Aug 2021

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnosi krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda Milorada Dodika zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pošto iz bojkota prema državnim institucijama nije žalio dati saglasnost za upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH.

Kako je rekao u izjavi koju prenosi portal Klix.ba, Šabanović je pokušavao urgirati kod Dodika da dozvoli korištenje helikoptera.

U prijavi je naveo da je Dodik kao službeno lice u institucijama BiH „svjesno ili u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja, iz člana 220., stav 1. Krivičnog zakona BiH“.

Požar na nepristupačnom terenu

Predsjedništvo BiH ima ovlasti nad Oružanim snagama BiH i za odluke je potrebna saglasnost sva tri člana.

Općina Jablanica je zbog požara na nepristupačnom terenu tražila pomoć helikoptera, no, nije bilo Dodikove saglasnosti.

Kako je javila Fena, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su na današnjoj sjednici, na kojoj nije bilo Dodika, od Ministarstva sigurnosti BiH zadužili Ministarstvo sigurnosti BiH da iskoristi sve mehanizme kako bi se osigurao adekvatan odgovor na trenutnu, ali i buduće situacije vezane za pridrodne katastrofe, uključujući i požare.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši