Gradonačelnik Cetinja pozvao mitropolita Joanikija da se ustoliči negdje drugdje

Kašćelan je u pismu naveo da razumije nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje na Cetinju.

Ustoličenje mitropolita Joanikija, zakazano je za 4. septembar u crnogorskoj prijestolnici (Zoran Žestić / Tanjug)
Ustoličenje mitropolita Joanikija, zakazano je za 4. septembar u crnogorskoj prijestolnici (Zoran Žestić / Tanjug)

13 Aug 2021

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 4. septembar u crnogorskoj prijestolnici, “vrijeđa nacionalna i religijska osjećanja pravoslavnih Crnogoraca” i pozvao ga da na nekom dugom mjestu, primi mitropolitsko zvanje.

“Niko, niti državna vlast, niti vjerska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo prijestonice Cetinje, ne smiju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute”, rekao je danas Kašćelan.

On je pozvao Joanikija (Mićovića) da pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu, te da u miru i dostojanstveno, na nekom dugom mjestu, primi mitropolitsko zvanje.

Crnogorsko društvo polarizirano

Kašćelan je u pismu naveo da razumije nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje u prijestolnici Crne Gore.

“Vjerujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mjestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje s vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice po sve”, zaključio je on.

Kašćelan je u otvorenom pismu javnosti naveo da je crnogorsko društvo zabrinjavajuće polarizovano, te da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru dodatno iskomplikovalo već složenu situaciju.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Joanikije je obavljao dužnost administratora Mitropolije crnogorsko-primorske od smrti mitropolita Amfiohija, 30. oktobra prošle godine.29 May 2021

Patrijarh SPC-a: Vlast u Crnoj Gori iznevjerila povjerenje Amfilohija

Pored toga, mitropolit crnogorsko primorski Jonikije pozvao je danas političare na vlasti u Crnoj Gori da se oslobode viška strasti i mržnje.20 Jun 2021

Episkop Joanikije administrator Mitropolije nakon smrti Amfilohija

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije preminuo je od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore.30 Oct 2020

Komentariši