BEĆIROVIĆ ZA HAYAT: MILANOVIĆ JE DODIJELIO ODLIKOVANJA UBICAMA KOJI SU PRESUĐENI U HAGU

Aldin Tiro 12/08/2021

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović kazao je za Hayat povodom zamolnica kojim se Tužilaštvo BiH obratilo Hrvatskoj da se to dogodilo zbog bilateralnog sporazuma dvije zemlje.

Naš gost se pita zašto nisu korišteni protokol između Tužilaštva BiH i Hrvatske, koji je potpisan uz posredovanje EU i ICTY.

  • Tada su potpisani i protokoli između BiH i Srbije, i Srbije i Hrvatske. Pa, ako bi Gordana Tadić dala prijavu ili istragu kroz protokol o suradnji, uvijek bi ga mogla vratiti nazad u BiH, ako je BiH nezadovoljna djelovanjem tužilaštva Hrvatske u postupajućim predmetima. Ovako, obratila se putem zamolnice pozivajući se na bilateralni sporazum i sada kada zatvore istragu u Hrvatskoj onda je priča završena i nikad više neće biti postupka u BiH. Čak i kada bi postupak bio opet obnovljen od strane institucija entiteta Republika Srpska odnosno u BiH to bi bilo bespredmetno – kazao je Bećirović.

Poručuje da je Zoran Milanović ‘odvalio’ na obilježavanju Oluje oko optužnica iz dva razloga.

  • Jedan je da pomrsi račune HDZ-u, jer nije učestvovao u dogovoru da glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić i onda je provalio operaciju i naglasio da je on zaslužan za zaštitu generala još 2015.godine kada je bio premijer kada je zaključkom Vlade Republike Hrvatske blokirao istrage iz BiH, a drugi razlog je slijedeći, Zoran Milanović je dodijelio visoka odlikovanja Vojnoj policiji HVO-a i jedinici „Ludvig Pavlović“.

Sama informacija o odlikovanju jedinica koje su glavni nosioci etničkog čišćenja i zatvaranja u logore Bošnjaka općine Stolac je razočaravajuća za sve, koji su te jedinice osjetili na svojoj koži. Pripadnici Vojne policije HVO-a, a posebno njezin 3. vod 3. satnije. 3 bojne, koji su bili stacionirani u Koštanoj bolnici u Stocu su upravo ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislimo na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja… Podsjećamo javnost, da je u Koštanoj bolnici ubijeno ili od posljedica premlaćivanja u drugim logorima podleglo šest civila Bošnjaka.

Pripadnici Vojne policije HVO-a bili su, također, nosioci progona i pljačke stanovništva stolačke općine.

Sve to je dokazano u pravosnažnoj presudi haškoj „šestorci“ i njihovom zapovjedniku Valentinu Ćoriću u Haagu.

Zoran Milanović kao predsjednik Republike Hrvatske dodijelio je odlikovanja ubicama koji su presuđeni Haškim presudama. U EU je to izazvalo zgražanje i izjednačen je sa Miloradom Dodikom, koji također daje priznanja presuđenim ratnim zločincima. Uskoro se očekuje naša analiza o tome, a Milanović je pričom o vojnoj operaciji Bljesak i dodjeli spornih odlikovanja časnicima HVO-a htio skrenuti pažnju i kritike iz EU koje su upućene njemu osobno i hrvatskim vlastima.

U pozadini se skriva Milorad Dodik, koji je još predajom jasenovačke građe Hrvatskoj, podrškom gradnji Pelješkog mosta, nezainteresiranosti za odlagalište nuklearnog otpada Trgovska Gora ustvari „kupio“ svoje neprocesuiranje za podršku ratnom zločinu bombardiranja Zagreba 2.i 3.maja 1995.godine ali i zbog nekih drugih kriminalnih aktivnosti, kojima je neposredno oštećen i budžet Republike Hrvatske. Sve je to dio igara i konkretnih finansijskih interesa kriminalnog tandema Milorad Dodik – Dragan Čović.

Komentariši