Sud BiH pustio Vinka Martinovića na slobodu

Martinović kojeg traži Hrvatska, pušten je uz mjeru zabrane napuštanja države i oduzimanje dokumenata.

Hrvatska potražuje Martinovića zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine (EPA)
Hrvatska potražuje Martinovića zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine (EPA)

12 Aug 2021

Sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku da, uz mjere zabrane, pusti na slobodu Vinka Martinovića Štelu, za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu.

Hrvatska je od Suda BiH tražila da se Martinoviću odredi pritvor do održavanja novog ročišta na kojem će se odlučivati o njegovom izručenju hrvatskom pravosuđu.

Sud BiH je donio odluku da Martinovića, koji je uhapšen jučer, pusti na slobodu, uz mjeru zabrane napuštanja države i oduzimanje dokumenata, prenijela je Beta.

Hrvatska potražuje Martinovića zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine.

On je od 2016. godine nedostupan hrvatskom pravosuđu, jer je uspio pobjeći iz te zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude.

Martinović ima i državljanstvo BiH i Hrvatske.

U Hagu osuđen za ratne zločine

Prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske je Martinoviću povisio zatvorsku kaznu na deset godina zatvora, zbog ubistva Jasmine Đukić.

Prvobitno je bio osuđen na sedam godina zatvora, ali se tužilaštvo žalilo i tražilo strožiju kaznu.

Nakon četiri ponovljena suđenja, Martinoviću je dokazana krivica da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave “Kažnjeničke bojne”, u martu 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, hrvatskoj strani Mostara, i da su je ubili da bi se domogli njenog stana, koji su potom prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora, na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, a u januaru 2012. pušten je na slobodu.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši