Krišto pisala Plenkoviću: Uvedite sankcije na proizvode iz RS

Krišto pisala Plenkoviću: Uvedite sankcije na proizvode iz RS

Foto: Agencije

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pismom se obratila hrvatskom premijeru Andreju Plenković i javnosti nakon današnjeg sastanka Plenkovića i generala HV-a vezano za zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Pismo Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Plenkoviću,

Vaš današnji sastanak s umirovljenim generalima Hrvatske vojske je dokaz nekompetentnog vođenja hrvatske vlade te nesposobnosti zaštite nacionalnih interesa, koju bi hrvatska vlada morala osigurati.

Zahtjev za provođenjem istrage protiv naših vojnih zapovjednika vezan uz vojnu akciju Bljesak je apsurdan, ali i uvredljiv. I kao apsurdnog i uvredljivog ga treba i tretirati. Ozbiljnost koju Vaša Vlada daje tom neprihvatljivom zahtjevu nanosi štetu Hrvatskoj Državi, jer mu daje važnost koju ne zaslužuje.

Zahtjev BiH-tužiteljstva temelji se na dokumentaciji koju su prikupile službe Republike Srpske. Hrvatska Država, poštujući međunarodno pravo, mora na adekvatan način odgovoriti na te optužbe. Republika Srpska sa svojim beogradskim nalogodavcima pokušava već prokušanim metodama izjednačavati žrtvu i agresora, te bukom i galamom sakriti istinu o samoj sebi.

U zadnjih sedamdeset godina jedini genocid na europskom tlu počinili su pripadnici srpske vojske, što je pravomoćnom presudom UN-ovog suda dokazano, a egzistencija Republike Srpske je izravna posljedica tog genocida. Ta tragična istina mora se konstantno ponavljati kako ne bismo obezvrijedili žrtve tog genocida, i kako se takav genocid više ne bi ponovio.

Činjenica da Republika Srbija i Republika Srpska bez ikakvog srama negiraju genocid u Srebrenici napadajući međunarodnog diplomata Valentina Inzka govori o žalosnoj činjenici da naši istočni susjedi nisu ništa naučili iz prošlosti. Ta politika ne donosi ništa dobro ovom dijelu Europe. Međutim, takova politika ne donosi ništa dobro ni narodu koji oni zastupaju. Svaki rat je poraz ljudskosti i zdravog razuma koji donosi teške patnje najnezaštićenijima, a braniti ratne zločine i ubojstvo osam tisuća nevinih ljudi jednostavno je neshvatljivo.

Međutim, Hrvatska Država je suverena država čija Vlada mora voditi brigu o interesima svojih građana. U tu svrhu Hrvatskoj su, kao i svakoj članici Međunarodne zajednice, na raspolaganju mehanizmi u zaštitu svojih interesa. Jer, kad Sjeverna Koreja ili Iran krše prihvatljive norme ponašanja u Međunarodnoj zajednici, tada im se uvode sankcije.
A i ne tako davna slovenska blokada hrvatskih pregovora s EU-om imala je za pozadinu težnju nama susjedne, prijateljske Slovenije zaštititi, po njihovom mišljenju, određene političke ciljeve.

Poštovani gospodine Plenkoviću,

ispijanje kave s hrvatskim generalima Hrvatskoj Državi ne rješava ni jedan problem. Umjesto tih jalovih izjava pozivam Vas da zbog tog agresivnog i uvredljivog čina blokirate pregovore Republici Srbiji u pristupu Europskoj Uniji, te uvedete ciljane sankcije proizvodima iz Republike Srpske, primjerice, njihovom transportu državama Europske Unije preko Hrvatske.
Međunarodni odnosi su jasno regulirani, a država se ne vodi kao dobrovoljno zabavljačko društvo, već odlučnom politikom, promičući svoje interese i poštujući norme međunarodnog prava.

Ako je BiH, to jest Republika Srpska, a na inicijativu Republike Srbije, izvršila agresivan čin prema Republici Hrvatskoj, onda Hrvatska mora na adekvatan način reagirati i zaštititi svoje nacionalne interes”, napisala je Vidović Krišto u pismu premijeru koje je objavila i na svom Facebooku.


(Vijesti.ba)

Udruženje generala BiH: ‘Bljesak’ je bio legitimna vojna operacija

Udruženje generala BiH: 'Bljesak' je bio legitimna vojna operacija

Foto: Arhiv

Udruženje generala BiH smatra očiglednim da su i bosansko-hercegovački i hrvatski generali “ubačeni u arenu”.

Naime, danas su penzionisani generali Vojske Republike Hrvatske održali sastanak s premijerom Plenkovićem.

Bez obzira na sve, kako se navodi u saopćenju, ovaj sastanak u Vladi RH je državnički potez premijera Andreja Plenkovića, te da je, po njihovim riječima „sada lopta u dvorištu Republike Hrvatske i sigurno je da će uslijediti određene aktivnosti i ne treba biti puno pametan pa zaključiti, da će lopta biti vraćena u Sarajevo“.

Iz Udruženja generala BiH podsjećaju, Tužilaštvo BiH je uputilo „zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju 14 zapovjednika HV, koje tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tom prilikom je ubijeno više civila“.

– Namjera Tužilaštva BiH, nam nije dovoljno jasna. Da li će vojni autoriteti, generali, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti kolateralna šteta, tek ostaje da vidimo. Očigledno je da su i bosansko-hercegovački i hrvatski generali „ubačeni u arenu“ . Pitamo se da li ćemo mi zajedno s kolegama iz Hrvatske, platiti fakturu loših i neprimjerenih odnosa Predsjednika RH prema državnim institucijama BiH, te značajno hladnih odnosa dvije vlade – ističe se u saopćenju.

Bilo kako bilo, dodaje se, dvije države imaju razlog za brigu i obavezu za brzu pravnu i političku reakciju.

– Naše mišljenje je da je Operacija HV ,,Bljesak” bila legitimna vojna operacija i želimo vjerovati da je provedena u skladu s međunarodnim ratnim pravom i da u tom konkretnom slučaju nema pravnog osnova za komandnu odgovornost navedenih 14 generala – podcrtali su u Udruženju generala BiH.


(Vijesti.ba)

Plenković s generalima: Optužnice iz BiH ne postoje

Plenković s generalima: Optužnice iz BiH ne postoje

Foto: Vijesti.ba

Završio je sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u VRO “Bljesak”.

Povod sastanka je zamolnica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene na temelju Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz premijera, na sastanku su sudjelovali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Cilj sastanka bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ od ministra branitelja. Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od strane nadležnih tijela BiH, kazao je Plenković.

– Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje. Vlada RH će putem ministarstva pravosuđa do u detalje proučiti dokumentaciju, poručio je Plenković, dodajući da će se nakon toga donositi odluke koje su na institucijama Hrvatske.

– Odluke ćemo donositi na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala. Sastanak je protekao vrlo dobro, riječ je o iskrenom razgovoru gdje smo kao Vlada izvijestili zapovjednike o čemu je riječ, čuli smo njihov stav. Poslat ćemo priopćenje o sadržaju sastanka. Idući sastanak će biti kada ministarstvo pravosuđa podnese detaljno izvješće, rekao je premijer.

– Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje, to je ono što je prvo. Što se tiče eventualno drugih postupaka koji bi mogli slijediti, o njima ćemo govoriti. Zauzet ćemo stav koji štiti hrvatske nacionalne interese, zapovjednike i dignitet Domovinskog rata, stav hrvatskih institucija je jedinstven, rekao je Plenković, javlja HRT.

Miljavac: Nije bilo zapovijedi za granatiranje civilnih ciljeva

Dogovorili samo da ćemo se ponovno sastati, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

– Moram reći da su svi generali manje više iznijeli svoj stav i došlo smo do zaključka da je varijanta da to preuzme ministarstvo i da se nakon detaljne analize ponovno nađemo. Jednoglasno su se svi složili. Postoji varijanta A, da jednostavno odbijemo, ali što bi to značilo – Hrvatska bi se riješila problema, a za generale bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bismo bili blokirani za svoj život i da se praktički ne mičemo iz Hrvatske, rekao je Miljevac.

– Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava, podsjetio je general.

Potom je riječ ponovno preuzeo premijer.

– Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden, pojasnio je premijer pravosudni aspekt ove situacije.

– Nema potrebe za spekulacijama, stvar je ozbiljna i tako ćemo je tretirati, dodao je.

– Oni na koje se ta zamolnica odnosi imaju svako pravo da o tome budu informirani i zaslužuju naše poštovanje, zato smo održali sastanak. Ni ovi događaji ni dokumentacija, o tome se prikupljaju informacije proteklih 25 godina. Zašto je do toga došlo ja ne želim spekulirati. Hrvatska država je dobila zamolnicu i ona će nju na adekvatan i zakonit način tretirati, objasnio je premijer.

Na sastanku je bilo osam visokih časnika, rekao je Plenković. Bilo je pozvano njih 11, ali tri se nisu mogla pojaviti.

Na pitanje zašto su u zamolnici navedeni generali, a ne niži časnici, Plenković je rekao da nije vlada sastavljala optužnicu.

– Da smatramo da je to dobro i da smo oduševljeni time, odgovor znate, rekao je, navodeći da je na sastanku bilo osam visokih časnika.(Vijesti.ba)

Komentariši