Komšić zatražio pomoć helikoptera NATO-a i EUFOR-a zbog požara

Komšić zatražio pomoć helikoptera NATO-a i EUFOR-a zbog požara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je danas pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandatnu EUFOR-a u kojem je zatražio njihov angažman (helikoptere) za gašenje požara u Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrđeno iz njegovog ureda, Komšić se na taj potez odlučio obzirom da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa OS BiH.


(Vijesti.ba)

Plenković s generalima: Optužnice iz BiH ne postoje

Plenković s generalima: Optužnice iz BiH ne postoje

Foto: HRT

Završio je sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u VRO “Bljesak”.https://1e1d6f764adca7391b7f6c4c4504b59e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Povod sastanka je zamolnica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene na temelju Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz premijera, na sastanku su sudjelovali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Cilj sastanka bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ od ministra branitelja. Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od strane nadležnih tijela BiH, kazao je Plenković.

– Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje. Vlada RH će putem ministarstva pravosuđa do u detalje proučiti dokumentaciju, poručio je Plenković, dodajući da će se nakon toga donositi odluke koje su na institucijama Hrvatske.

– Odluke ćemo donositi na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala. Sastanak je protekao vrlo dobro, riječ je o iskrenom razgovoru gdje smo kao Vlada izvijestili zapovjednike o čemu je riječ, čuli smo njihov stav. Poslat ćemo priopćenje o sadržaju sastanka. Idući sastanak će biti kada ministarstvo pravosuđa podnese detaljno izvješće, rekao je premijer.

– Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje, to je ono što je prvo. Što se tiče eventualno drugih postupaka koji bi mogli slijediti, o njima ćemo govoriti. Zauzet ćemo stav koji štiti hrvatske nacionalne interese, zapovjednike i dignitet Domovinskog rata, stav hrvatskih institucija je jedinstven, rekao je Plenković, javlja HRT.

Miljavac: Nije bilo zapovijedi za granatiranje civilnih ciljeva

Dogovorili samo da ćemo se ponovno sastati, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

– Moram reći da su svi generali manje više iznijeli svoj stav i došlo smo do zaključka da je varijanta da to preuzme ministarstvo i da se nakon detaljne analize ponovno nađemo. Jednoglasno su se svi složili. Postoji varijanta A, da jednostavno odbijemo, ali što bi to značilo – Hrvatska bi se riješila problema, a za generale bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bismo bili blokirani za svoj život i da se praktički ne mičemo iz Hrvatske, rekao je Miljevac.

– Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava, podsjetio je general.

Potom je riječ ponovno preuzeo premijer.

– Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden, pojasnio je premijer pravosudni aspekt ove situacije.

– Nema potrebe za spekulacijama, stvar je ozbiljna i tako ćemo je tretirati, dodao je.

– Oni na koje se ta zamolnica odnosi imaju svako pravo da o tome budu informirani i zaslužuju naše poštovanje, zato smo održali sastanak. Ni ovi događaji ni dokumentacija, o tome se prikupljaju informacije proteklih 25 godina. Zašto je do toga došlo ja ne želim spekulirati. Hrvatska država je dobila zamolnicu i ona će nju na adekvatan i zakonit način tretirati, objasnio je premijer.

Na sastanku je bilo osam visokih časnika, rekao je Plenković. Bilo je pozvano njih 11, ali tri se nisu mogla pojaviti.

Na pitanje zašto su u zamolnici navedeni generali, a ne niži časnici, Plenković je rekao da nije vlada sastavljala optužnicu.

– Da smatramo da je to dobro i da smo oduševljeni time, odgovor znate, rekao je, navodeći da je na sastanku bilo osam visokih časnika.(Vijesti.ba)

Vinko Martinović Štela na slobodi, Sud BiH mu oduzeo pasoše

Vinko Martinović Štela na slobodi, Sud BiH mu oduzeo pasoše

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o određivanju pritvora osuđenom ratnom zločincu Vinku Martinoviću Šteli koji je osuđena i za krivično djelo Ubistvo u Hrvatskoj, javlja N1.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o određivanju pritvora osuđenom ratnom zločincu Vinku Martinoviću Šteli koji je osuđena i za krivično djelo Ubistvo u Hrvatskoj, javlja N1.

Štela je uhapšen jučer u Mostaru. Sud BiH odlučio je da mu oduzmu sve putne isprave pa i one i izdate u Hrvatskoj te mu zabrani putovanje.

Podsjetimo, Vrhovni sud Hrvatske osudio je Štelu na 10 godina zatvora zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine. Za njim je bila raspisana i potjernica. Pobjegao je iz Hrvatske 2016. godine, nekoliko sati prije izricanja presude.

Hrvatska je tražila od BiH njegovo izručenje, ali o tome će se odlučivati na drugom ročištu.

Odbrana Vinka Martinovića Štele kazala je kako se sporazum koji su potpisale Hrvatska i BiH o izručenju osuđenika ne može primjenjivati u ovom slučaju jer je on potpisan 2012. godine, a ubistvo počinjeno 1996. godine.

Vinko Martinović Štela je zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom osuđena u Haškom sudu za ratne zločine na Bošnjacima. Odslužio je 18 godina kazne, a na slobodu je izašao 2012. godine.


(Vijesti.ba)

Komentariši