Požari u regionu ove godine najveći u posljednjoj deceniji

Naučnici upozoravaju da će to biti slučaj i ubuduće, pošto porast temperature na globalnom nivou povećava rizik od požara širom planete.

Na Balkanu su najviše pogođene Grčka, Turska, Sjeverna Makedonija i Albanija (EPA - Ilustracija)
Na Balkanu su najviše pogođene Grčka, Turska, Sjeverna Makedonija i Albanija (EPA – Ilustracija)

11 Aug 2021

U zemljama Balkanskog regiona sezona požara traje već sedmicama, a kombinacija ekstremnih vrućina i suše ove godine izazvala je najveće požare u posljednjih deset godina, pri čemu su najviše pogođene Grčka, Turska, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Prošle sedmice u Grčkoj je zabilježeno više od 500 požara, evakuirano desetine sela i hiljade ljudi, a u međuvremenu sjever Turske su u srijedu pogodile poplave, dok na jugoistoku zemlje gore najveći požari u historiji Turske.

Prema podacima Evropskog informativnog sistema o šumskim požarima, u Grčkoj je za 10 dana izgorjelo skoro 57.000 hektara, prenosi Tanjug.

Prosječno je u Grčkoj u periodu između 2008. i 2020. godišnje izgorjelo 1.700 hektara, piše Guardian.

Prema podacima turske vlade, od prošle sedmice zabilježeno je 150 požara širom zemlje, a u gašenju je učestvovalo više od 5.000 vatrogasaca. Prema zvaničnim podacima, u Turskoj je do sada izgorjelo 95.000 hektara, dok je prošle godine u ovo vrijeme u požarima izgorjelo 13.500 hektara, piše Dautsche Welle.

Pomoć Evropske komisije

Evropska komisija šalje avione, helikoptere i vatrogasne ekipe u Grčku, Tursku, Albaniju i Makedoniju kako bi pomogla u gašenju požara.

U nekim dijelovima Makedonije uvedeno je vanredno stanje zbog požara a od 4. augusta na snazi je kompletna zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi.

Prema podacima Centra za upravljanje kriznim situacijama Sjeverne Makedonije u pomaganju gašenja požara učestvuju i bugarski vatrogasci. Makedonska policija je uhapsila više osoba osumnjičenih za podmetanje požara, od kojih je jedan državljanin Albanije.

Prvi potpredsjednik vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi rekao je da su požari u Makedoniji u 80 posto slučajeva izazvani ljudskim faktorom, kako prenose mediji.

U Albaniji je ministar odbrane Niko Peleši saopćio da je požar u gradu Karaburun uspješno ugašen nakon dvije sedmice.

Povećan broj požara u svijetu

Situacija je još kritična u dijelovima Albanije, uglavnom zbog oblasti koje su teško pristupačne vatrogascima.

Albaniji u gašenju požara pomažu Evropska unija i Priština, a za sada šteta još uvijek nije procijenjena, prenosi portal Exit.

Požari su pogodili i Bosnu i Hercegovinu gdje su jučer izbili u Mostaru, Čitluku i Konjicu, ali su lokalizovani.

Nikšićki vatrogasci su pored požara koji gore od ranije gasili i nove koji su se ponovo razbuktali zbog visoke temperature na više lokacija u Crnoj Gori.

U svijetu je ove godine registrovan povećan broj požara od kojih su neki u pojedinim zemljama, kao što je to slučaj sa Grčkom i Turskom, nanijeli ogromne štete i doveli do gubitka života.

Naučnici upozoravaju da će to biti slučaj i ubuduće, pošto porast temperature na globalnom nivou izazvane emisijama štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte povećava rizik od požara širom planete, navodi Guardian.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši