MUP Srbije: Savčić prema policijskoj evidenciji nije prešao granicu

General VRS je optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine i Sud BiH je naredio raspisivanje međunarodne potjernice.

Savčiću je na predlog Tužilaštva BiH određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za krivični postupak (Arhiva)
Savčiću je na predlog Tužilaštva BiH određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za krivični postupak (Arhiva)

11 Aug 2021

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je danas da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji, prenosi agencija Fonet.

U saopćenju se navodi kako je, nakon obavljenih provjera evidencija o ulasku u državu Uprave granične policije, utvrđeno da Savčić nije ušao u Srbiju.

Također se navodi kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije „pozvalo medije iz Bosne i Hercegovine da ne iznose neproverene i netačne informacije koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Srbiju“.

Prema nezvaničnim informacijama, Savčić je u Srbiji jer je signal njegovog mobilnog telefona posljednji put lociran u mjestu Dvorovi, nedaleko od Bijeljine.

Ovi navodi su prvi put jučer objavljeni u nekoliko bh. medija.

Savčić je optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine i Sud BiH je naredio raspisivanje međunarodne potjernice, jer ga sudska policija nije našla na adresi stanovanja.

Proces protiv Savčića se vodi pred tim sudom duže od godinu dana, a Tužilaštvo je tražilo pritvor nedavno, nakon njegovih medijskih istupa u kojima je komentirao odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, kojom je negiranje genocida postalo krivično djelo.

Žalba advokata

Agencija Fena navodi kako se Savčić u optužnici tereti da je da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, podignuta je u januaru ove godine.

Advokat Miodrag Stojanović potvrdio je da je danas uložio žalbu na rješenje Suda BiH kojim je određen pritvor Savčiću, prenosi Tanjug pozvavši se na RTRS.

Savčiću je na prijedlog Tužilaštva BiH određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, koji se protiv njega vodi u tom sudu, kao i zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši