Imenovan viceguverner Centralne banke BiH


Centralna banka BiH u Sarajevu
Centralna banka BiH u Sarajevu

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine (BiH) dao je, na sjednici 10. avgusta, odobrenje guverneru Senadu Softiću da imenuje Željka Marića za viceguvernera Centralne banke na period od četiri godine, saopšteno je u srijedu, 11. avgusta iz Kancelarije za komunikacije Centralne banke BiH.

U saopštenju se ističe da Marić dolazi na upražnjeno mjesto viceguvernera kojem je, u prethodnom periodu, istekao mandat.

Željku Mariću, mandat počinje 16. avgusta, a biće, kako navode u Centralnoj banci, zadužen za Sektor za statistiku, servisiranje spoljnog duga, evropske integracije i platne sisteme

U saopštenju se dodaje da je Upravni odbor na sjednici 10. avgusta dao odobrenje i za imenovanje Edisa Kovačevića na poziciju zamjenika glavnog internog revizora na period od četiri godine, počevši od 1. septembra.

Kovačević, kako se ističe, dolazi na upražnjeno mjesto po odlasku u penziju prethodnog zamjenika glavnog internog revizora.

Odluke je Upravni odbor Centralne banke BiH usvojio nakon što je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH saopšteno kako je na hitnoj telefonskoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak naveče, 9. avgusta, imenovan novi-stari sastav Upravnog odbora Centralne banke BiH.PROČITAJTE I OVO:Dodik glasao protiv imenovanja Upravnog vijeća Centrane banke

Telefonska sjednica sazvana je, jer je mandat članovima aktuelnog Upravnog odbora, kao i guverneru Centralne banke isticao 10. avgusta. Zakon o Centralnoj banci BiH ne predviđa ni tehnički ni v.d. mandat, pa je zbog toga potrebno da se imenuje novi Upravni odbor.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopšteno je nakon telefonske sjednice 9. avgusta, da su on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, a da je treći član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, bio protiv.

Iz kabineta Milorada Dodika demantovali su u utorak, 10. avgusta, da je prethodnu noć održana telefonska sjednica tog tijela na temu imenovanja Upravnog odbora Centralne banke BiH kojem je isticao šestogodišnji mandat.PROČITAJTE I OVO:Traži se zapisnik da se vidi da li je Dodik prekršio dogovor o bojkotu institucija BiH

Politički predstavnici iz Republike Srpske (RS), odlučili su 26. jula da neće učestvovati u radu i odlučivanju institucija Bosne i Hercegovine, a zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Prema Zakonu o Centralnoj banci, Upravni odbor Centralne banke se sastoji od pet članova koje imenuje Predsjedništvo BiH. Tri člana se biraju iz Federacije BiH, a dva iz Republike Srpske. Nakon imenovanja, Upravni odbor između svojih članova bira Guvernera na period od šest godina.

Mandat svakog člana Upravnog odbora je šest godina, a oni mogu biti ponovo izabrani ako ne postoji osnova za odstranjenje.

Članovi Upravnog odbora Centralne banke su, kako je saopšteno odmah nakon sjednice 10. avgusta, konstatovali da je “neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija Centralne banke BiH”, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog odbora.

Prema članu 11. Zakona o Centralnoj banci BiH članovi Upravnog odbora mogu, između ostalog, biti smijenjeni ako krše pravilo currency boarda, ako su proglašeni krivim za prestup, osuđeni na kaznu zatvora bez mogućnosti plaćanja novčane kazne, ako su bankrotirali ili su zbog lošeg ponašanja diskvalifikovani ili suspendovani od strane nadležnih vlasti.

Centralna banka BiH je uspostavljena u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i ključna je institucija za očuvanje monetarne stabilnosti. CBBiH u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fiskalnog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa.

Komentariši