Generalu Savčiću pasoši oduzeti prošle godine, vlasti kažu nije u Srbiji


Milomir Savčić (fotoarhiv)
Milomir Savčić (fotoarhiv)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

U saopštenju iz MUP-a od 11. avgusta navode da se nakon provere evidencije ulaska u zemlju u Upravi granične policije, ime generala VRS Savčića ne nalazi tamo, te da nije ušao u Srbiju.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) raspisao je međunarodnu poternicu za komandantom VRS generalom Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, koji je od ponedeljka, 9. avgusta, nedostupan Sudskoj policiji BiH.

Nije poznato gde se trenutno nalazi Savčić, koji je trebao biti priveden nakon odluke Suda o pritvoru do kraja suđenja zbog “medijskih istupa i komuniciranja s medijima o činjenicama o predmetu koji se protiv njega vodi pred ovim sudom”. Sudska policija BiH nije pronašla Savčića na adresi stanovanja.PROČITAJTE I OVO:BiH raspisala međunarodnu potjernicu za generalom Milomirom Savčićem

Savčiću još ranije oduzeti dokumenti BiH i Srbije

Milomiru Savčiću još ranije su oduzeti putni dokumenti zbog mere zabrane kretanja, putovanja i napuštanja mesta boravka, koju mu je po nalogu Tužilaštva BiH odredio Sud BiH, u martu 2020. godine.

Iz Suda BiH, koji je u utorak izdao naredbu o raspisivanju poternice za Savčićem, su u saopštenju pojasnili da optuženi za genocid, na osnovu mere zabrane, nije posedovao putne isprave jer su mu oduzete.

“Oduzet mu je pasoš države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice. Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9.8.2021. godine i dalje bile na snazi”, naveli su iz Suda.

Tužilaštvo BiH je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mere, a sva četiri su zabeležena nakon izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), a koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično delo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 22. juna 2020. godine. Savčiću je izrečena zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.PROČITAJTE I OVO:Sud BiH: General Savčić ide u pritvor do kraja suđenja za Srebrenicu

Savčiću se sudi od juna 2020. godine, nakon što je početkom iste godine protiv njega podignuta optužnica zbog ratnih zločina, odnosno pomaganja u činjenju genocida u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Optuženi se branio sa slobode, uz određene mere zabrane, a obavljao je i funkciju predsednika Boračke organizacije Republike Srpske, sve dok Tužilaštvo nije zatražilo da mu se odredi pritvor zbog “medijskih istupa i iznošenja činjenica u vezi sa sudkim predmetom”.

Sud je uvažio zahtev Tužilaštva i odredio Savčiću pritvor u ponedeljak, 9. augusta.

Sudska policija BiH, međutim, u ponedeljak uveče nije pronašla Savčića na adresi stanovanja te je Sud u utorak, 10. augusta izdao naredbu za raspisivanjem međunarodne poternice za Savčićem jer se smatra nedostupnim organima BiH.

Komentariši