Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu za Milomirom Savčićem

Sud BiH naredio je raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nakon što ga Sudska policija nije pronašla na kućnoj adresi kako bi ga odvela u pritvorsku jedinicu.

Milomir Savčić (lijevo) optužen je za genocid u Srebrenici, no policija ga nije pronašla na adresi (BIRN BiH)
Milomir Savčić (lijevo) optužen je za genocid u Srebrenici, no policija ga nije pronašla na adresi (BIRN BiH)

10 Aug 2021

Sud Bosne i Hercegovine naredio je raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nakon što ga Sudska policija nije pronašla na kućnoj adresi kako bi ga sprovela u pritvorsku jedinicu, javlja Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere iz Banje Luke.

“Sud BiH odredio je pritvor Savčiću na zahtjev Tužilaštva BiH u predmetu koji se od ranije vodi protiv njega pred tim sudom”, izvještava Smiljanić.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu protiv Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije entiteta Republika Srpska, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid.

Savčić se branio sa slobode, dok Tužilaštvo BiH nije zatražilo određivanje pritvora, međutim policija ga jutros nije pronašla na njegovoj adresi.

Granična policija BiH ne raspolaže informacijama da je navedena osoba napustila područje BiH, niti je evidentiran prilikom eventualnog pokušaja izlaska iz BiH na nekom od graničnih prijelaza od 9. augusta do ovog trenutka, rečeno je Al Jazeeri iz Granične policije BiH.

Pomagao u genocidu

Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Izrečena mu je zabrana napuštanja BiH i naređeno oduzimanje putnih isprava.

Iz Suda su pojasnili da su pritvor odredili zbog tog predmeta i da ta odluka nema veze sa Savčićevim medijskim nastupima u kojima je govorio o odbacivanju odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je negiranje genocida postalo krivično djelo.

Ranije su iz Tužilaštva pojasnili da je time prekršio i mjere zabrane iz predmeta, koji je u toku, što je njegov advokat odbacio uz obrazloženje da medijski nastupi nemaju veze sa predmetom protiv Savčića.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši