MILORAD DODIK UČESTVOVAO U RADU PREDSJEDNIŠTVA BIH I GLASAO NA TEMU CENTRALNE BANKE

Aldin Tiro 10/08/2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon nekoliko sati neizjašnjavanja na telefonskoj sjednici sazvanoj na temu imenovanja novog Upravnog vijeća Centralne banke BiH ipak odlučio uzeti učešće i glasati o tački dnevnog reda.

Arhiv

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Željko Komšić koji je sa drugim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem glasao za imenovanje novog-starog Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

Milorad Dodik je glasao protiv što znači da će stari saziv Upravnog vijeća dobiti novi mandat, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Kao što smo već pisali, sutra ističe mandat aktuelnog vijeću, a samim tim i guverneru Senadu Softiću. Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički ni v.d. mandat s toga je bilo potrebno da se imenuje novo Upravno vijeće koje će izabrati guvernera.

S obzirom da su Džaferović i Komšić bili “za”, a Dodik protiv, odučeno je da Upravno vijeće Centralne banke BiH ostaje u sazivu Radomir Božić, Šerif Isović, Senad Softić, Danijela Martinović i Dragan Kulina.

Iako je najavio da će bojkotovati rad državnih institucija odnosno Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik (SNSD) je na kraju ipak odlučio da učestvuje na sjednici i da svoj glas, pa makar bio i protiv.

Time je prekršio i odluku Narodne skupštine RS-a o ne učestvovanju u radu institucija BiH i politički dogovor stranaka sa sjedištem u bh. entitetu Republika Srpska, ali je dao doprinos kao član Predsjedništva BiH u njegovom radu.

Komentariši