Komšić: Dodik je glasao protiv Odluke o imenovanju Upravnog vijeća CBBiH – Dodik učestvovao na sjednici: Objavljeni dokazi?

Komšić: Dodik je glasao protiv Odluke o imenovanju Upravnog vijeća CBBiH

Željko Komšić / Vijesti.ba Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Heregovine Željko Komšić ponovio je danas da je sjednica Predsjedništva BiH održana u ponedjeljak, 10. augusta, .

… a iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika stigao je odgovor da on nije saglasan sa Odlukom o imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

– Odluka nije donesena iz tog razloga. Sve ostalo nije naš problem i ne želimo učestvovati u cirkusu koji Dodik priređuje za javnost u Republici Srpskoj – kazao je u izjavi Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici, koju je sazvao Komšić, Dodik je glasao protiv davanja saglasnosti za novi mandat dosadašnjem Upravnom vijeću Centralne banke BiH (CBBiH), dok su za imenovanje podršku dali Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Vanredna telefonska sjednica je sazvana jer mandat guverneru Senadu Softiću kao i članovima Upravnog vijeća CBBiH ističe danas. Zakon o CBBiH ne poznaje tehnički mandat i zato je bilo potrebno da Predsjedništvo imenuje novo Upravno vijeće.


(Vijesti.ba / FENA)

Dodik učestvovao na sjednici: Objavljeni dokazi?

Dodik učestvovao na sjednici: Objavljeni dokazi?

Foto: Vijesti.baDa je Dodik učestvovao u radu hitne sjednice Predsjedništva potvrđuju i iz njegovog kabineta, koji navode “da za imenovanje članova Upravnog odbora Centralne banke BiH, ..

… što je bilo predviđeno dnevnim redom telefonske sjednice, mora postojati saglasnost sva tri člana Predsjedništva, odnosno moraju biti svi “za”, a apsolutno je jasno svima da ni te saglasnosti nije bilo, jer je srpski član protiv produženja njihovog mandata”, tako da su Dodikovci se sami “ulovili u laži”…

Iako kabinet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika demantuje da je održana telefonska sjednica Predsjendištva BiH, ističući da je to još jedna laž očigledno plasirana s ciljem pokušaja razbijanja srpskog jedinstva u Republici Srpskoj, Iz Predsjedništva BiH stigao je dokaz da je sjednice ipak bilo i da je u njenom radu učestvovao i Dodik.
U ime Dodika glasao je njegov šef kabineta Danijel Dragičević. Kada se održavaju telefonske sjednice to se najčešće održava putem emaila i to tako da kabineti razmjenjuju materijal, a pismeno se izjašnjavaju o tačkama dnevnog reda i taj stav se u Sekretarijatu Predsjedništva verifikuje kao zvanični.

Ranije dostavljeni materijal odnosio se na dnevni red te sjednice:Vanredna sjednica Predsjedništva BiH zakazuje se najmanje 24 sata prije održavanja i to sa samo jednom tačkom dnevnog reda o kojoj se ne glasa.Da je Dodik učestvovao u radu hitne sjednice Predsjedništva potvrđuju i iz njegovog kabineta, koji navode “da za imenovanje članova Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je bilo predviđeno dnevnim redom telefonske sjednice, mora postojati saglasnost sva tri člana Predsjedništva, odnosno moraju biti svi “za”, a apsolutno je jasno svima da ni te saglasnosti nije bilo, jer je Dodik protiv produženja njihovog mandata”, tako da su Dodikovci se sami “ulovili u laži”…


(Vijesti.ba / BN)

Komentariši