Hitna sjednica Predsjedništva BiH o Centralnoj banci, Dodik na potezu

N1 BiH 09. avg. 2021

Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić večeras je sazvao hitnu telefonsku sjednicu zbog imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke BiH. Komšić i njegov kolega iz Državnog predsjedništva Šefik Džaferović čekaju odluku Milorada Dodika koji “odugovlači sa izjašnjavanjem”, potvrđeno je za N1.

“Sjednica je u toku, gospodin Dodik odugovlači sa izjašnjavanjem. Vjerovatno zato što se nekome obavezao da neće učestvovati u radu Predsjedništva BiH”, naveli su iz Kabineta Željka Komšića.

Mandat članovima trenutnog Upravnog vijeća i guverneru Centralne banke Senadu Softiću ističe u utorak. Kako Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički ni v.d. mandat potrebno je da se imenuje novo Upravno vijeće.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas u Sarajevu sastanak s guvernerom Centralne banke Bosne i Hercegovine Senadom Softićem.

Schmidt je naglasio potrebu za postojanjem jake i nezavisne CBBiH – dejtonske institucije koja štiti stabilnost monetarnog i finansijskog sektora BiH od svog osnivanja 1997. godine, čime direktno doprinosi sveukupnoj stabilnosti i razvoju zemlje, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i guverner CBBiH razmijenili su mišljenje o potrebi očuvanja i daljnjeg razvijanja dosadašnjih uspjeha, te o važnosti kontinuiranog rada upravljačkih struktura CBBiH u cilju očuvanja neometane sposobnosti CBBiH da izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze.

Komentariši