UN u najopsežnijem izvještaju dosad upozorio na nepovratnost klimatskih promjena

Naučnici upozoravaju da bi rast temperature viši od 1,5 stepeni mogao pokrenuti nepovratne promjene klimatskih uvjeta s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo.

Šumski požari potaknuti vrućinom i sušama gutaju čitave gradove na zapadu SAD-a, oslobađaju rekordne razine plinova iz sibirskih šuma i tjeraju Grke da bježe iz svojih domova trajektima (EPA)
Šumski požari potaknuti vrućinom i sušama gutaju čitave gradove na zapadu SAD-a, oslobađaju rekordne razine plinova iz sibirskih šuma i tjeraju Grke da bježe iz svojih domova trajektima (EPA)

09 Aug 2021

Odbor za klimu Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je dao pesimistično upozorenje da je svijet blizu scenarija bez povratka po pitanju globalnog zagrijavanja, a da je za to „nedvosmisleno“ krivo čovječanstvo.

Razine stakleničkih plinova u atmosferi već su dovoljno visoke da uzrokuju klimatske probleme i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća, upozorili su znanstvenici u izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), piše Reuters a prenosi Hina.

Oni tvrde kako će se trenutne pojave poput toplinskih valova, moćnih uragana i drugih vremenskih ekstrema samo pogoršati.

Opisavši izvještaj kao „crveno upozorenje za čovječanstvo“, glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na hitni prekid proizvodnje energije iz uglja i drugih fosilnih goriva koji znatno štete okolišu.

„Zvona na uzbunu su zaglušujuća“, saopćio je Portugalac.

„Ovaj izvještaj mora biti posmrtno zvono za ugalj i fosilna goriva prije nego unište našu planetu“, dodao je Guterres.

Izvještaj IPCC-a objavljen je samo tri mjeseca prije velike UN-ove konferencije na temu klimatskih promjena koja će se održati u Glasgowu. Države bi se na tom skupu trebale donijeti nove ambiciozne planove o borbi protiv klimatskih promjena.

Temeljeno na više od 14 hiljada znanstvenih studija, izvještaj daje dosad najopsežniju i najdetaljniju sliku kako klimatske promjene mijenjaju prirodu i što će uslijediti.

Ako ne dođe do brze reakcije na velikoj skali kako bi se smanjile emisije štetnih plinova, upozoravaju znanstvenici, prosječna globalna temperatura će vrlo vjerojatno narasti za 1,5 stepeni u idućih 20 godina.

Dosadašnje odluke država o smanjivanju emisija nisu bile dovoljne za smanjivanje razina stakleničkih plinova u atmosferi.

Svjetske vlade i organizacije izrazile su zabrinutost oko novog izvještaja.

„IPCC-ov izvještaj naglašava ogromnu hitnost ovog trenutka“, saopćio je američki izaslanik za klimu John Kerry.

„Svijet se mora ujediniti prije nego što nam izmakne mogućnost ograničavanja globalnog zagrijavanja za 1,5 stepeni“, dodao je.

Nepovratna promjena

Emisije koje su „nedvosmisleno uzrokovane ljudskim aktivnostima“ su povisile današnje prosječne temperature za 1,1 stepen više od predindustrijskog prosjeka, a mogle bi narasti za još pola stepena ako se ne smanji zagađenje atmosfere, stoji u izvještaju.

Znanstvenici upozoravaju da bi rast temperature viši od 1,5 stepeni mogao pokrenuti nepovratne promjene klimatskih uvjeta s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo.

Svaki dodatni rast od pola stepena pojačat će intenzitet i učestalost toplinskih valova, jakih kiša i suša.

„Imamo sve dokaze koji nam trebaju da vidimo da smo u klimatskoj krizi“, rekla je trostruka koautorica IPCC-jevog izvještaja Sonia Seneviratne, stručnjakinja za klimu sa univerziteta ETH u Zuerichu koja sumnja da će sudjelovati u izradi i četvrtog izvještaja.

„Donositelji odluka imaju dovoljno informacija. Možete se zapitati: Je li vrijedno vremena znanstvenika ako se ništa ne poduzima?“, rekla je.

Već je rast od 1,1 stepeni uzrokovao katastrofalne vremenske neprilike. Samo ove godine toplinski valovi odnijeli su stotine života i oborili niz rekorda diljem svijeta.

Šumski požari potaknuti vrućinom i sušama gutaju čitave gradove na zapadu SAD-a, oslobađaju rekordne razine plinova iz sibirskih šuma i tjeraju Grke da bježe iz svojih domova trajektima.

„Svako upozorenje je važno“, rekao je koautor izvještaja Ed Hawkins, znanstvenik sa univerzitetu u Readingu u Velikoj Britaniji.

„Posljedice će biti sve gore i gore sa zatopljenjem“.

Ledeni pokrov Grenlanda gotovo će se sigurno nastaviti topiti, a oceani zagrijavati, zbog čega će rasti i razina mora. Te je promjene nemoguće zaustaviti, piše Reuters, pa je najbolje što svijet može učiniti je usporiti ih kako bi se države stigle pripremiti na njih.

Još imamo odluka za donijeti

Izvještaj upozorava kako čovječanstvo ima sve manje vremena i za usporavanje već pokrenutih klimatskih promjena.

Ako čovječanstvo drastično smanji emisije u idućem desetljeću, prosječna temperatura i dalje bi mogla narasti za 1,5 stepeni do 2040. i potencijalno za 1,6 do 2060, prije no što će se stabilizirati.

Ako čovječanstvo ne djeluje na vrijeme, temperatura bi do 2060. mogla narasti za 2, a do kraja stoljeća za 2,7 stepeni.

Zemlja nije bila toliko topla od pliocena, prije oko četiri miliona godina, kad su oceani bili 25 metara viši nego danas.

„Već smo promijenili naš planet, a s nekima od tih promjena morat ćemo živjeti u idućim stoljećima i tisućljećima“, rekao je Joeri Rogelj, još jedan koautor studije, znanstvenik s londonskog Imperial Collegea.

Aktualno pitanje je, kazao je Rogelj, koliko još nepovratnih promjena možemo izbjeći: „I dalje imamo odluke za donijeti”.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Studija: Klimatske promjene pokreću još ekstremnije vremenske prilike

Oko dvije trećine kopna na Zemlji suočavat će se svakodnevno s ‘vlažnijom i promjenjivijom’ hidroklimom na dnevnoj i višegodišnjoj bazi, objavili su naučnici.30 Jul 2021

Naučnici iznenađeni brzinom klimatskih promjena

Atmosfera je na globalnom nivou trenutno 1,2 stepena Celzija toplija u odnosu na prosjek iz predindustrijskog razdoblja.26 Jul 2021

Ministri G20 se nisu uspjeli dogovoriti o ambicioznijim klimatskim ciljevima

Ovisno o regiji, bilježe se ozbiljniji događaji povezani s klimom, uključujući vrućine, sušu, obilne kiše, nevremena i poplave.24 Jul 2021

Jesu li klimatske promjene odgovorne za poplave?

Naučnici tvrde da rast prosječne temperature za oko 1,2 stepeni Celzija čini obilne kiše vjerovatnijim.18 Jul 2021

Komentariši