Profesor Kamberović: Dodik je čovjek opasnih namjera

Profesor Kamberović: Dodik je čovjek opasnih namjera

Husnija Kamberović / ArhivIzjava člana Predsjedništva usporediva s nacističkim ponižavanjem Jevreja pred holokaust. On je spreman žrtvovati hiljade tuđih života da bi sačuvao vlastitu političku karijeru, tvrdi Kamberović.

Ugledni historičar i profesor Sarajevskog univerziteta, dr. Husnija Kamberović u razgovoru za „Avaz“ dotakao se aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Sramna izjava

Izjavu Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, da su Bošnjaci „genetski konvertiti“ dr. Kamberović je okarakterizirao sramnom.

– Ta izjava je sasvim opravdano usporediva s nacističkim ponižavanjem Jevreja pred holokaust i slična je fašističkoj retorici pred Drugi svjetski rat i ratove 1990-ih u Jugoslaviji. Takva retorika je ranije bila nagovještaj stravičnih zločina i zbog toga je ona i sada vrlo opasna i zabrinjavajuća. Ako se malo pažljivije pogleda, vidi se da Dodik u nekoliko navrata naglašava da on, kao, „ne želi da vrijeđa“, ali, eto, „iznosi činjenice“, što je samo pokazatelj da on to smišljeno radi, ali da je svjestan da su takve uvrede kažnjive – ističe Kamberović.

Profesor navodi da Dodik počinje strahovati za svoju političku budućnost te da taj strah prikriva takvom retorikom.

– On je spreman žrtvovati hiljade tuđih života da bi sačuvao vlastitu političku karijeru. Zbog toga je doista vrijeme da se shvati da je Dodik čovjek opasnih namjera. On kreira i širi sliku o Bošnjacima poput slike Orijenta koju su nekada davno kreirali na Zapadu, koju je Edvard Said (Edward) okarakterizirao kao orijentalizam – upozorava Kamberović.

On podsjeća da je pojam „konvertitstvo“ često korišten u srpskoj literaturi kako bi se „mapirala“ srpska nacija.

– Oni su kroz tu priču o konvertitstvu željeli pokazati kako je to stanovništvo srpskog porijekla, ali su uvodili jednu dodatnu dimenziju, tvrdeći da su te prvobitne konverzije ipak samo privremene, da nisu u skladu s prirodom srpskog naroda i da će se konvertiti, čim se ukaže prilika, vratiti u „veru prađedovsku“. Kada ta priča o „povratku u veru prađedovsku“ nije prolazila mirno, pristupalo se drugim sredstvima – „generalnom istrebljenju Turaka iz naroda“. Sada je Dodik na tragu tih ideja – tvrdi Kamberović.

Diktatura u RS

Kamberović ističe kako je žalosno to što opozicione stranke u RS nisu snažnije reagirale na ove Dodikove izjave.

– Postoje dvije mogućnosti – ili opozicioni lideri misle jednako kao i Dodik ili nemaju dovoljno snage da promoviraju drugačije narative koji bi postepeno mijenjali stanje u RS. A promjena narativa je nužna kod političkih elita kako bi se stanje u društvu promijenilo. Podrška međunarodne zajednice u tom procesu ja važna – smatra Kamberović.

Mudri Šmit

– Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ima ozbiljne namjere kao visoki predstavnik, ali od njega ne treba previše očekivati. Sigurno je, međutim, da će on imati veliku podršku Njemačke i SAD, a ja mislim da je ovdje neki robusniji nastup međunarodne zajednice neophodan kako bi se negativni trendovi promijenili. Prvi dani mandata pokazuju da je Šmit mudar političar – navodi Kamberović.

Zakon bio nužan

On smatra da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH bila nužna.

– Ne samo da je negiranje zločina nego je i slavljenje onih koji su te zločine počinili prešlo svaku granicu. Moglo se očekivati da će iz RS biti ovakva reakcija, ali će se vremenom pokazati važnost ovih zakonskih dopuna – smatra Kamberović.


(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši