U Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici – U Bijeljini otkrivena i osvještana bista četničkom vođi Draži Mihailoviću

U Lukavcu je večeras otvoreno spomen obilježje i trg u ulici Žrtava genocida. Događaju su prisustvovali zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

Tridesetjednogodišnji Samir Gabeljić iz Lukavca prošle je godine putem društvene mreže pokrenuo inicijativu da ulica u tom gradu dobije naziv ulica Žrtava genocida u Srebrenici. Prvobitni cilj je bio da grupa broji 8.372 člana, međutim okupilo se više od deset hiljada članova koji su podržali Samirovu ideju.

Općina je odlučila da se uključi u projekt te podržala izgradnju spomen-obilježja i platoa koji će moći koristiti svi građani Lukavca, a koji će podsjećati na stradanje naroda Srebrenice u julu 1995. godine.

– Ovo spomen obilježje je jasna poruka da želimo poštovati sve žrtve, ali treba imati u vidu da žrtve koje su u Srebrenici preživjele genocid da je to nešto posebno i da mi nećemo dozvoliti da se negiranjem genocida gradi bilo kakav odnos u našem društvu. Došlo je vrijeme kada je potrebno prepoznati sve žrtve i pružiti ruku pomirenja, ali vrlo jasno kazati da oni koji negiraju genocid, njima nije mjesto u našem društvu – izjavio je Edin Delić, načelnik Lukavca.

Izgradnja i uređenje spomen-obilježja i platoa koštalo je 130 hiljada konvertibilnih maraka. Polovinu finansijskih sredstava izdvojila je Općina, a drugu polovinu Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, te Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

– Prije nekoliko godina bila je ideja u BiH da svaki grad jednu ulicu ili trg nazove imenom žrtava genocida u Srebrenici. Radili su to na različite načine, različiti gradovi i mislim da je ovo jedan od lijepih primjera na koji način treba čuvati sjećanje na žrtve genocida – izjavio je ministar za izbjegla i raseljena lica Vlade Federacije Edin Ramić.

Podršku ovome projektu dala je i Vlada Tuzlanskog kantona, učešćem od 20.000 KM preko Ministarstva za boračka pitanja.

– Čast mi je izraziti zadovoljstvo što je resorno ministarstvo izdvojilo dio sredstava da sufinansira projekat izgradnje spomen obilježja. Kultura sjećanja je veoma važan segment svakog društva i svojim prisustvom Vlada TK danas ovdje iskazuje svoje poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama – izjavio je kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Iz Lukavca su u zrak pušteni bijeli golubovi kao simbol mira i poruke da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica.


(Vijesti.ba / FENA)

U Bijeljini otkrivena i osvještana bista četničkom vođi Draži Mihailoviću

U Bijeljini otkrivena i osvještana bista četničkom vođi Draži Mihailoviću

Foto: Srna

U Bijeljini je danas otkrivena i osvještana spomen-bista Dragoljubu Draži Mihailoviću na trgu koji nosi njegovo ime. Spomen-bistu je svečano otkrio njegov unuk Vojislav Mihailović.

Uz ime i godinu rođenja i smrti Dragoljuba Draže Mihailović (1893-1946), na spomen-obilježju je ispisano “ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba”.

Srbijanski akademik Matija Bećković, član Krunskog savjeta i izaslanik prijestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića, rekao je da je “general Mihailović vođa prvog pokreta otpora u Evropi, legendarni heroj i tragični junak, najodlikovaniji i najobrazovaniji srpski oficir koji je služio tri kralja, sa dvojicom je vodio pobjedničke Balkanske ratove i prešao biblijsku Albansku golgotu, ali i prvi vođa pokreta otpora u historiji koji je bio ucijenjen i za kojim je bila raspisana potjernica”, što je Bećković nazvao “parodijom historije”.

“Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog svijeta, a odnedavno i u njegovoj zemlji. Prije 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dvije strane, u istom času, za istu zemlju!”, poručio je Matija Bećković.

Bećković je dodao da je odluka nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla da se na kraju rata odrekne Draže Mihailovića u korist maršala Josipa Broza Tita bila za sudbinu srpskog naroda “jedna od najkobnijih u njegovoj ukupnoj historiji”.

On kaže da se čini da je unekoliko tako i danas, podsjećajući da je britanska vlada nedavno predlagala Rezoluciju o “genocidnom srpskom narodu”, onom koji je “nekoliko puta bio predviđen za uništenje, onom jedinom u Evropi za koga su nacisti propisali kvotu sto za jednog”.

“Bezgrobni komandant bezgrobne vojske dao je za svoj narod sve što živ čovjek može dati, izdani saveznik, strijeljan. Dvije godine kasnije američki predsjednik Harry Truman ga je odlikovao Legijom za zasluge, ne samo zbog spašavanja 540 američkih pilota, nego i zbog doprinsa savezničkog pobjedi. Ova odluka je objavljena 23 godine kasnije, orden uručen nakon 38 godina njegovoj kćerki Gordani u Beogradu”, naveo je Bećković.

Ko je bio Draža Mihailović

Naveo je da su Dražu “Mihailovića odlikovala tri američka predsjednika, ali nije još nijedan srpski”, te dodao da je Skupština Srbije zakonom izjednačila “dva antifašistička pokreta otpora”, a sud je raniju, komunističku presudu Mihailoviću proglasio ništavnom.

Draža Mihailović je 1946. osuđen na beogradskom procesu i pogubljen zbog ratnih zločina.

Tokom raspada SFRJ i ratova 1990-ih, Mihailovićeva ideologija antikomunizma, velikosrpstva i etničkog čišćenja postala je veoma rasprostranjena. Draži Mihailović se dižu spomenici, a dospio je i na ikone pravoslavne crkve. Godine 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitovan.


(Vijesti.ba / N1)

Navijači Partizana skandirali Mladiću, Novi Pazar odbija nastaviti meč

Navijači Partizana skandirali Mladiću, Novi Pazar odbija nastaviti meč

Foto: Twitter

Sudija Miloš Milanović prekinuo je meč 4.kola srbijanske Superlige između Novog Pazara i Partizana.

 Nije mu prvi put da prekida susret, a ovog puta glavni sudija utakmice je to uradio zbog navijača iza klupe gostujućeg tima.

Naima, navijači Novog Pazara gađaju delegaciju Partizana, a incident je započeo kada je manja grupa Partizanovih navijača skandirala ratnom zločincu Ratku Mladiću, što je izazvalo bijes Novopazaraca.

Domaći fudbaleri ne žele nastaviti utakmicu dok navijači “crno-bijelih” ne napuste utakmicu. Trenutno je 3:0 za Partizan, a susret je prekinut u 62. minuti.


(Vijesti.ba / Avaz)

Nastupila nova 1443. hidžretska godina

Nastupila nova 1443. hidžretska godina

Foto: IZ BiH

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras je sa akšam-namazom nastupila nova 1443. hidžretska godina.

Prvi dan nove hidžretske godine nastupa 1. muharrema, koji ove godine pada 9. avgusta.

Tim povodom Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svim muslimanima u našoj zemlji i svijetu uputio je najiskrenije čestitke.

“Molimo Uzvišenog Allaha da nam je učini berićetnom i plodonosnom, a da u naše međusobne odnose unese više topline, razumijevanja i ljubavi. Sretna Vam Nova 1443. hidžretska godina”, kaže se u čestitki Rijaseta Islamske zajednice.


(Vijesti.ba)

Poruka za 1443. hidžretsku godinu: Zašto smo na distanci?

Poruka za 1443. hidžretsku godinu: Zašto smo na distanci?

Foto: Vijesti.ba

Sa akšam-namazom večeras je nastupila 1443. hidžretska godina. Prigodnu poruku uputio je hafiz Sulejman Bugari.

“Hvala Allahu Gospodararu svjetova koji robove svoje svemu dobrom podučava i pravoj strani usmjerava. Neka je Njegov selam i blagoslov na učitelja svjetova Muhammeda, a.s., koji je svojom praksom podučavao kako da svako zlo od sebe i drugog odstranimo.

Kada čovjek dušom zastrani, on nije na pravoj strani. On uvijek ističe razlike i stranke. Postaje ravnodušan prema drugome, zlu i nepravdi. Nedozvoljenim i svim se izmima hrani i tako dezorijentiran, nemoćan samo stoji po strani. Jednom riječju – on je sa svima na distanci.

Zašto?

Zato što od zla još uvijek se nije distancirao!

Doseljenik je zaboravio da je iseljenik i stranac na ovom svijetu. Pa ne umije, ne zna ili možda svjesno neće da se od zla iseli. Zato je depresivan, stresan i agresivan.

Pravi iseljenik je onaj ko se je od zla distancirao. (Hadis)

Od kad se računa da je čovjek počeo živjeti?

Od trenutka kada se preporodio, a ne od kada se rodio. Onda kad je za drugog i drugi svijet počeo iskreno i najozbiljnije računati i onda od kad se je od svakog svjesnog zla i nepravde iselio.

Inače, mrtvi su oni koji žive svoju računicu na račun stranke.

Kakav je to trenutak pravog iseljenika?

To je trenutak u kojem čovjek shvati da je ništa i da ne posjeduje ništa.
To je briga o svakoj duši.
To je stanje u kojem mu niko ne može ništa.

Zato su ashabi/prijatelji posljednjeg Božijeg Poslanika, s.a.v.s., počeli računati vrijeme od trenutka kada su se iselili od svega negativnog i od mjesta gdje dominiraju zlo i nepravedan odnos prema čovjeku.

Međutim, čovjek hoće da je sila i da mudruje.

Jedan od poslanika reče: „Uistinu, ja selim svome Gospodaru, On je, doista, Silan i Mudar“. (Ankebut, 26)

Ko se od zla nije iselio, u njemu se nemir naselio.

Nema prijateljstva u kojem prijatelj od zla se nije iselio, makar se i Bogu molio.

Svevišnji Allah veli: „…. a oni koji vjeruju, a ne iseljavaju se, vi nemate ništa od njihovog prijateljstva, sve dok se ne isele…“ (El Enfal, 72)

O, plemenite duše, sve, dobro i loše dešava se u ovom trenutku. Biraj sebi najbolji. Živimo u trenucima u kojima se brzo sa ovog svijeta seli i u ovom trenutku je već neko preselio.

Prije nego odselimo, priznajmo svoju slabost i grijeh prema Gospodaru i ljudima, bit ćemo priznati na oba svijeta.

Ako bićem priznamo da nam je sve od Njega dato, pa i ovaj trenutak, i to samo da se istinski ostvarimo, onda ćemo sve u datom trenutku razumijeti.

Ko se od zla ne iseli, on se lažno veseli.

Svi sa svojima i voljenima vječno veseli bili! I neka nam 1443. hidžretska/iseljenička godina sija neopisivim trenucima.

Hidžra šerif mubarek olsun!”


(Vijesti.ba)

Komentariši