Spektakularnom ceremonijom završene Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju će ostati upamćene po organizaciji koja je prilagođena uslovima pandemije, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja (Reuters)
Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja (Reuters)

08 Aug 2021

Spektakularnom ceremonijom i vatrometom završene su 32. Ljetne olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23, jula, javlja Aanadolija.

Olimpijjske igre su najmasovnije svjetsko sportsko takmičenje na kojem se za medalje u različitim sportovima nadmetalo više od 11.000 sportistkinja i sportista iz cijelog svijeta.

Danas su završena sva takmičenja i podijeljene medalje najuspješnijim sportistima. Na ceremoniji zatvaranja Olimpijade su dodijeljene medalje najboljim učesnicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zlatne medalje pripale su kenijskim atletičarima Eliudu Kipchogeu i Peres Jepchirchir.

Olimpijske igre u Tokiju će ostati upamćene po organizaciji koja je prilagođena uslovima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportisti u poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

“Žestoko ste se nadmetali na borilištima, ali i zajedno živjeti, što je snažna poruka solidarnosti i mira. Nadahnuli ste nas idejom ujedinjenja sporta“, kazao je Bach.

Ističući kako olimpijski duh i Olimpijada u Tokiju predstavljaju simbol nade i budućnosti, Bach je kazao da Japan i Japanci mogu biti ponosni na organizaciju ovih igara.

Medalje na Olimpijadi u Tokiju osvajali su sportisti i sportistkinje iz ukupno 93 zemlje.

Hrvatska najuspješnija iz regije

Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja, uključujući 39 zlatnih. Druga je Kina sa 88 medalja, među kojima 38 zlatnih, domaćin Japan je na trećem mjestu sa 58 medalja (27 zlatnih).

Iz regije je Hrvatska bila najuspješnija na Olimpijskim igrama u Tokiju jer je sa po tri zlatne i srebrne i dvije bronzane medalje zauzela 26. mjesto. Srbija je 28. sa tri zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih medalja.

Slovenija je osvojila pet medalja – tri zlatne, jednu srebrenu i jednu bronzu.

Kosovo je osvojilo dvije zlatne medalje, a Sjeverna Makedonija jednu srebrenu.

Sportisti iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine nisu osvajali medalje.

Iako nisu osvojili niti jednu medalju, sedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine.

Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu 2024. godine, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo danas je u Tokiju i formalno preuzela olimpijsku zastavu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

OI: Brazilci odbranili zlato u nogometu, Francuzima rukometno zlato

Brazilska muška nogometna reprezentacija je nakon produžetaka savladala reprezentaciju Španije 2:1; francuski rukometaši savladali branitelje iz Rija – Dance.07 Aug 2021

Amerikancima četvrto uzastopno košarkaško zlato na OI

Pobjedom nad Francuzima, Amerikanci su došli do ukupno 16. zlata, SSSR je dva puta bio olimpijski pobjednik, a po jednom Argentina i Jugoslavija.07 Aug 2021MIŠLJENJA

Olimpijske igre u raljama politike: Dobre i loše strane

Svake dvije godine, kritičari se žale da Olimpijske igre rasplamsavaju šovinističke stavove, omogućavajući supersilama da pokazuju moć u takmičenju nultog zbira jedni s drugima.Nancy Qian31 Jul 2021VIŠE IZ RUBRIKE SPORT

Video: Messi u suzama, nije zamišljao odlazak iz Barcelone

Vaterpolistima Srbije zlato u Tokiju, olimpijski tim oborio rekord iz Rija

Durant nakon zlata u Tokiju: Ovo putovanje ima dodatnu težinu

Messi i Barca se rastaju iako to ne žele

POPULARNO

Okršaj na nebu: RAF presreo ruske vojne avione

U Turskoj šest požara van kontrole, Erdogan optužuje PKK

Bihać i Oluja 1995. godine

Islamska nova godina: šta trebate znati

Komentariši