INZKO JE NOKAUTIRAO DODIKA: AVDIĆ ZA HAYAT I O GORDANI TADIĆ, NJENIM RADNJAMA, POSTUPCIMA PROTIV MEHMEDAGIĆA

Nermina Hasić 07/08/2021

O aktuelnoj političkoj situaciji i radu pravosuđa u “Vijestima u 7” razgovarali smo sa Avdom Avdićem, urednikom i novinarom portala Istraga.ba.

Na početku razgovora dotakao se Milorada Dodika i njegovih uvreda upućenih Bošnjačkom narodu.

Kako kaže naš gost, Dodik pokušava da se spasi iz situacije u koju je upao nakon što je Valentin Inzko donio historijski Zakon o zabrani negiranja genocida.

  • On je u takvoj situaciji da pokušava ovim izjavama popraviti status i unutar RS, jer je očito da on ne zna šta uraditi. Nema dovoljno hrabrosti niti podrške od strane srbijanskih vlasti da krene u secesiju. Opozicija mu se izmiče u RS. Ako promjeni svoju retoriku postat će izdajnik srpskog naroda u trenutnoj situaciji, tako da je on krenuo sa ovim izjavama kako bi spasio samog sebe. Inzko je svojim potezom nokautirao Dodika. On nema neki načim da se izvuče iz situacije i ove izjave koje daje, to je samo privremenog karaktera i ništa se naročito neće desiti – pojašnjava Avdić.

Dotakao se i rada Tužilaštva BiH kada je u pitanju Milorad Dodik.

Avdić smatra da dok god je na čelu Tužilaštva Gordana Tadić i dok je postava ovakva unutar institucije, neće doći do bilo kakvog procesuiranja Dodika ili njegovih partnera iz HDZ-a.

  • Ni jedan tužilac nije imao hrabrosti da procesuira Dodika. Ne zbog negiranja genocida, on je ranije bio čovjek koji je priznavao genocid. Dodik je čovjek koji je bio prijavljen od SIPA-e za organizirani kriminal u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS. Državno tužilaštvo je tada istog dana donijelo odluku da “Reket afera” i predmet “Milorad Dodik” spusti na entitetsko pravosuđe i tako su propali ti predmeti – rekao je naš gost.

Avdić ističe da nikakav problem nije što Tužilaštvo istražuje direktora OSA-e Mehmedagića i da je to njihovo nesporno pravo.

  • Međutim, ako za 16 mjeseci pokrenete četiri krivična postupka protiv direktora OSA-e, to je jasan dokaz da se ne radi o krivičnom gonjenju, već o krivičnom progonu. Svaki put kada propadne jedan predmet, vi formirate drugi. Sada je na red došao beneficirani radni staž. I svaki put istu istragu vodi državni tužilac. I svaki put istraga se pokreće nakon što Čović i Dodik kažu neke izjave protiv direktora OSA-e. Ne govorim ovdje o napadu na direktora službe, već o napadu na Obavještajno-sigurnosnu agenciju, koja bi trebala biti stub koji ulijeva sigurnost u toj državi – kaže Avdić za Hayat.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši