Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH

Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH

Foto: FENAPolaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježeno 96 godina od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Kovačima položio je predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, delegacija Asocijacije mladih SDA, kao i drugi zvaničnici SDA.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH.

“Bio je na čelu BiH onda kada je ona ostvarila svoju nezavisnost, kada se branila od agresije. BiH je danas nezavisna država, odbranjena od agresije i izgrađuje se u miru. To su epohalna postignuća i uvijek ćemo biti zahvalni rahmetli predsjedniku na svemu što je učinio za BiH. Koristit ćemo svaku priliku da se sjećamo, odajemo poštovanje i da mu se zahvaljujemo na tome što je uradio za cijelu BiH, sve nas. Ono što bih posebno istakao jeste da su mudrost, tolerancija i razumijevanje Alije Izetbegovića, vezano za sve društvene procese, nešto što je danas prijeko potrebno Bosni i Hercegovini”, dodao je Džaferović.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.


(Vijesti.ba)

Izetbegović: Mislim da je Dodik prešao mjeru

Izetbegović: Mislim da je Dodik prešao mjeru

Foto: FENAU organizaciji Asocijacije mladih SDA danas je na mezarju Kovači položeno cvijeće i proučena fatiha na mezaru Alije Izetbegovića u povodu godišnjice rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te članovi Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

“Kada neko izjavi za Bošnjake da su jedan podanički i kukavički narod koji se prevjerio ili promijenio vjeru, onda se možemo sjetiti tog vremena koje simbolizira rahmetli Alija Izetbegović kada su se stotine hiljada ljudi borili upravo za slobodu, za dostojanstvo, za svoju zemlju, za svoju vjeru”, kazao je Bakir Izetbegović i te dodao:

“Ona njegova definicija da Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje na Balkanu, nego da je to ideja da različiti ljudi, vjere, nacije, kulture, mogu da žive zajedno, je istinita. Nas nije niko tjerao prije 200, 300, 400 godina, da tu pravimo bogomolje pomažući jedni drugima, koje se oslanjaju faktički jedna na drugu, to smo mi. Alija Izetbegović se borio za poziciju Bošnjaka na taj način, da živi u miru sa svojim komšijama i da sačuvaju svoju vjeru. I mi smo vratili svoje ime, vratili ime našeg jezika. Naša vjera se vratila. Nigdje nemate punije bogomolje mladih ljudi, nego u Bosni i Hercegovini”, rekao je Izetbegović.

Kako je naveo, “igra nerava se mora dobiti”.

“Ne možemo više dopustiti da se u Bosni i Hercegovini negiraju genocid, da se slave ratni zločinci, ali u isto vrijeme moramo smirivati”, poručio je.

Na upit da li će doći do sastanka Milorada Dodika i novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te raspleta situacije, Izetbegović misli da hoće.

“Dodik krene sa takvim preteškim riječima, pa onda reterira. Mislim da će se u BiH kao nakon nekog velikog zemljotresa dešavati dešavati mali potresi i da ćemo mi ovdje napraviti normalnu zemlju. Ne znam hoće li u tome učestvovati Milorad Dodik, mislim da je prešao mjeru. Ako se vrati na pozicije od prije 10, 15 godina mogao bi i on biti jedan od onih koji će napraviti društvo gdje omladina ne odlazi, gdje se penzioneri ne boje budućnosti i niskih penzija. To smo odavno mogli biti da nije bilo ovakve neodgovorne politike koja je dolazila od Milorada Dodika”, naveo je Izetbegović.

Kako je naveo, prekosutra je trebao biti održan sastanak kolegija oba doma državnog parlamenta sa Christianom Schmidtom, ali je to odgođeno jer pojedini članovi kolegija nisu tu.


(Vijesti.ba / N1)

Komentariši