Zatražen pritvor za Savčića, sudi mu se za genocid u Srebrenici

Zatražen pritvor za Savčića, sudi mu se za genocid u Srebrenici

Foto: Vijesti.ba

U Sudu BiH za ponedjeljak je zakazano ročište u predmetu protiv Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije RS.

Njemu se u Sudu Bosne i Hercegovine sudi za genocid u Srebrenici.

Kako nezvanično saznaje RTRS, ročište je zakazano radi razmatranja prijedloga za određivanje pritvora zbog Savčićevih istupa u javnosti i komentarisanja događaja iz proteklog rata. Ročište je zakazano za 11 sati.

Savčić je nedavno u medijima izjavio kako odluka Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja gneocida i veličanju ratnih zločinaca, predstavlja kukavički i podmukli čin.

Podsjetimo, Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovog nezakonitog zatočenja, zlostavljanja i ubistava.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.


(Vijesti.ba)

Komentariši