CIKOTIĆ: U TOKU PREGOVORI SA NEKOLIKO ZEMALJA OKO SPORAZUMA O READMISIJI

Adnan Herco 06/08/2021

Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana potpisan je, ratifikovan i nedavno je stupio na snagu, te je njime olakšana deportacija ilegalnih migranata iz BiH u tu zemlju, a u toku su pregovori i sa nekoliko drugih zemalja oko potpisivanja tog sporazuma.

AA

Prema riječima Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, pregovori sa ostalim zemljama su u različitoj fazi, a najdalje se odmaklo sa Bangladešom.

  • Pregovaramo još sa Egiptom, Marokom i Afganistanom, kao i sa nekim drugim zemljama, ali ove koje sam nabrojao su zemlje s kojima smo najviše učinili. Međutim, nemamo još nigdje potvrdu da ćemo potpisati taj sporazum – kazao je Cikotić.

U narednom periodu, uz dodatne mjera zaštite granice, planirano je potpisivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama koje su najveći izvor migranata, što će omogućiti njihovo vraćanje u zemlje porijekla, ali i biti preventivna mjera za odvraćanje migranta od korištenja BiH za tranzit ka zemljama Evropske unije.

Početkom januara ove godine ministar Cikotić najavio je mogućnost da se na nivou BiH formira nova agencija koja bi se bavila problematikom migranata, ali trenutno, kako nam je kazao, za to šanse nisu obećavajuće.

  • U okviru strategije razmatramo to kao jednu mogućnost, a razmatramo i alternative. Kakva će biti konačna situacija, zavisit će od političke volje, ali zasad ne prepoznajemo baš političku volju kod većine Srba i Hrvata. U svakom slučaju razmišljamo o nekom rješenju kojim bismo kapacitet države i institucionalno postavili na bolji i funkcionalniji način – istakao je, te dodao kako zasad ne želi komentarisati koje bi to alternative bile, ali da ih ima više.
  • Vidjet ćemo kakav će biti ishod ove ideje o agenciji.

Trenutno se na prostoru BiH, kako je kazao Cikotić, nalazi nešto manje od 3.400 migranta, a najviše ih je na području Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona. Smanjen broj migranata u BiH u odnosu na ranije godine Cikotić objašnjava organizovanim radom institucija države i sistema sigurnosti, koji je dao rezultate.

Komentariši