Bosanac sudi košarkaško finale SAD – Francuska

Bosanac sudi košarkaško finale SAD - Francuska

Foto: FIBABosna i Hercegovina će imati svog predstavnika u velikom finalu turnira košarkaša na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Bosanskohercegovački arbitar Ademir Zurapović dijelit će pravdu u utakmici između reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Na OI u Tokiju Zurapović je također sudio mečeve polufinala (SAD – Australija), četvrtfinala (Slovenija – Njemačka), kao i susrete grupne faze olimpijskog turnira za košarkaše.

Pored bh. arbitra, sudije finala bit će još Guilherme Locatelli iz Brazila i Michael Weiland iz Kanade.

Utakmica SAD – Francuska u Saitama Super Areni počinje u 4.30 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu.


(Vijesti.ba / FENA)

Sjećanje na Veležovca Zdravka Grebu u Švedskoj

Sjećanje na Veležovca Zdravka Grebu u Švedskoj

Senad Pećanin odao počast profesru Zdravku Grebu na utakmici Veleža.

Na tribinama stadiona u Borasu na meču Elfsborg – Velež odata je počast pokojnom profesoru Zdravku Grebi koji je bio veliki navijač Rođenih.

Senad Pećanin, nekadašnji poznati novinar, a danas uspješan advokat, na tribinama stadiona u Borasu istakao je zastavu Veleža na kojoj se nalazi lik pokojnog Zdravka Grebe.

“Za mog profesora doktora, Boras, 05. 08. 2021. godine”. napisao je Pećanin.

Zdravko Grebo je bio Mostarac i veliki navijač Veleža, a jedna od najpoznatijih njegovih izjava o Veležu je “Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala”.

Upravo ova izjava krasi zid klupskih prostorija Veleža.

Inače, Zdravko Grebo je rođen 30. jula 1947. godine u Mostaru, dok je u Sarajevo stigao 1965. godine gdje je postao jedan od najboljih studenata u historiji Pravnog fakulteta.

Postdiplomski studij i doktorat završio je na Univerzitetu u Beogradu, a između ostalog bio je dobitnik je nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994, Ruzveltove medalje 1994. i nagrade Francuske legije časti 2003. godine.

Omiljeni profesor mnogih generacija Pravnog fakulteta u Sarajevu, preminuo je u 71. godini života 29. januara 2019. godine u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

U slučaj izgradnje tunela Hranjen uključilo se i Tužilaštvo KS

U slučaj izgradnje tunela Hranjen uključilo se i Tužilaštvo KS

Foto: FENASumnjive radnje na izgradnji tunela Hranjen izvjesno je imaće svoj pravosudni nastavak.

U slučaj se uključilo Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, navodeći kako je po službenoj dužnosti formiralo predmet.

Podsjetimo, izvođač radova Euroasfalt je do sada izveo samo 37 posto radova na tunelu, a urošeno je 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, te je proteklo 80 posto ugovornog roka za završetak radova. Preciznije Euroasfaltu je plaćeno i potrošeno 65,7 miliona KM.

Samo činjenica da se radi o 97 posto novčanih sredstava, a da Euroasfalt nije uspio niti probiti tunel, a kamoli završiti cijeli projekt govori o kako sumnjivim radnjama je riječ.

Nova uprava Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Euroasfalt je, po internom izvještaju, odmah po potpisu ugovora samoinicijativno, i uprkos snažnom protivljenju naručioca, odredio dispoziciju tunela tako da je na sjevernoj strani situaciono značajno pomjerio ulaz izvan razmatranog područja, čime je trasa tunela podvučena ispod korita rijeke Čemernice, što je izazvalo evidentan hidrološki rizik i potopilo tunel. Osim toga, to je skratilo tunel za 250 metara čime je Euroasfalt ostvario ekstraprofit.

U izvještaju se konstatuje da je jasna namjera Euroasfalta bila isključivo: Značajno povećanje novčanog priliva!

Dalje se navodi kako to nije bio kraj nastojanja Euroasfalta da kroz ugovor izvuče što prije i što više novca.

“Slijedi atak na komponentu ugovorne cijene zvane – Nepredvidivi troškovi”, navodi se u izvještaju. Radi se o iznosu od 6,3 miliona KM, a Euroasfalt je novac tražio i dobio bez dokazivanja da je u toj protuvrijednosti isporučena bilo koja konkretna usluga.

Nalaz konstatuje sljedeći apsurd – da je Euroasfalt naplaćivao brže i više novca što su radovi bili sporiji i manji.


(Vijesti.ba)

Požar u Kaliforniji progutao gradić Greenville

Požar u Kaliforniji progutao gradić Greenville

Foto: AP Greenville, gradić s osamstotinjak stanovnika, poharala je vatra požara koji tri sedmice pustoši Kaliforniju.

Dixie Fire, ogromni požar koji hara Kalifornijom, u noći na četvrtak progutao je gradić na sjeveru te američke savezne države, topeći električne stupove i uništivši više historijskih znamenitosti pošto su se stanovnici evakuirali nekoliko sati ranije, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Greenville, gradić s osamstotinjak stanovnika, poharala je vatra požara koji već tri sedmice pustoši Kaliforniju zahvaljujući visokoj temperaturi, suši i neprekidnim vjetrovima. Požar se sada proširio na više od 110.000 hektara.

„Učinili smo sve što smo mogli, no to ponekad nije dovoljno“, rekao je novinarima glasnogovornik vatrogasaca na tom području Mitch Matlow.

Na fotografijama koje su snimili fotoreporteri svjetskih agencija vide se metalni električni stupovi do pola savijeni od topline požara i poneki koji još odolijeva. Potpuno su uništeni benzinska pumpa, hotel i bar te neke zgrade stare stotinjak godina, u tome gradu izgrađenom sredinom 19. stoljeća u doba kalifornijske zlatne groznice.

Puškom odbijali evakuaciju

Vatra je zahvatila Greenville u srijedu oko 16:00 sati po lokalnom vremenu, rekao je Jake Cagle, šef grupe u kriznom štabu.

Na videosnimku objavljenom u srijedu navečer rekao je kako su vatrogasci trošili dragocjeno vrijeme i sredstva kako bi pritekli u pomoć onima koji nisu poslušali naredbu o evakuaciji.

„Neki vatrogasci su dočekani s puškom jer ljudi ne žele otići“, rekao je Cagle.

Oko 2.000 stanovnika Kalifornije u srijedu je dobilo poziv da „istog časa“ napuste svoj dom zbog približavanja vatre.

„Ako ste još kod kuće, morate se SMJESTA evakuirati u smjeru istoka“, upozorio je na Twitteru ured šerifa okruga Plumasa, obraćajući se stanovnicima Greenvillea i Chestera.

„Ako ne poslušate, spasioci vam neće moći pomoći.“

Priznali odgovornost

Krajem jula 2021. opožarena površina u Kaliforniji bila je 250 posto veća nego u 2020., koja je najgora godina što se tiče požara u novijoj historiji te savezne države.

Dixie Fire se može usporediti s požarom Paradise, jednim od najsmrtonosnijih posljednjih godina, koji je 2018. poharao Kaliforniju odnijevši 86 života.

Dobavljač energije Pacific Gas and Electric (PG&E), velika kalifornijska energetska kompanija, priznala je odgovornost za taj požar. Sumnja se da je i Dixie izazvala oprema PG&E-a jer je na dan kada je požar buknuo drvo palo na električni vod.

Krajem jula kompanija je saopćila da će 16.000km električnih vodova položiti u zemlju kako bi spriječila nove razorne požare.


(Vijesti.ba)

Zbog velikih požara proglašeno vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji

Zbog velikih požara proglašeno vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji

Foto: Plusinfo Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je vanredno stanje u cijeloj zemlji u trajanju od 30 dana zbog požara, a na snazi je i zabrana kretanja po šumskim predjelima.

Desetine požara bukte u Sjevernoj Makedoniji. Prema podacima Centra za upravljanje krizama, aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa.

Direktor Centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov rekao je juče na konferenciji za novinare da je u požaru u selu Čelopek kod Kumanova stradala šezdesetogodišnja žena, prenosi Plusinfo.

Najkritičnije juče je bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda.

Jutros je u gašenju požara u okolini Pehčeva angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije. Oni su i juče pomagali, ali su popodne bili prizemljeni zbog visoke temperature. U gašenju vatre u toj regiji pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske.

O odluci Vlade o uvođenju vanrednog stanja biće obaviješten predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Sobranje, navodi se u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Komentariši