SDP BIH : DODIK ZBOG SVOJIH OGAVNIH RASISTIČKIH ISTUPA MORA BITI SMIJENJEN I PROCESUIRAN

Socijaldemokratska partija BiH poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odmah pokrene istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja više krivičnih djela iz članova 145. i 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Dodikovo vrijeđanje i omalovažavanje bosanskohercegovačkih muslimana kao vjerske skupine, i Bošnjaka kao etničke skupine, uz iznošenje gnusnih kvalifikacija o podaničkom mentalitetu i konvertitskoj, dakle prevrtljivoj prirodi, predstavljaju najdirektniji oblik govora mržnje. Javnim osporavanjem prava na korištenje bosanskog jezika koji je ustavna kategorija, Dodik je direktno počinio krivično djelo iz člana 145. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da Dodik svojim ogavnim istupom u kojem bosanskohercegovačke muslimane, koji su upravo zbog svoje vjerske pripadnosti koje se nisu htjeli odreći doživjeli genocid, naziva konvertitima, izdajicama “drevne vjere”, zapravo opravdava ratne zločine počinjene protiv muslimana i Bošnjaka za koje kaže da “nisu državotvoran narod”, pa ih tako svodi na niža, inferiorna bića, što je osnova svih rasističkih politika od Drugog svjetskog rata do danas. Ovim činom Dodik je počinio krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Na kraju, jasno je da Dodik ovaj put nastupa kukavički. U strahu od institucija države Bosne i Hercegovine, zbog kojih više javno ne može poricati genocid, takvu politiku kompenzuje intenzivnijim govorom mržnje usmjerene protiv Bošnjaka i muslimana. Ne čudi nas da Dodik kao historijski “izvor” za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na falsifikovanje historijskih činjenica sa ciljem širenja očite mržnje prema jednoj etničkoj, odnosno vjerskoj grupi. Smatramo da Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja.

Država Bosna i Hercegovina, koje su Dodiku puna usta, makar i dok je pokušava negirati, mora reagovati i procesuirati ovog svog činovnika koji uporno odbija da vrši svoju dužnost i otvoreno krši zakone svoje države. Bosna i Hercegovina jeste historijska činjenica i realnost, ma koliko je različiti dodici pokušavali osporiti. Njihov uporan govor o Bosni i Hercegovini i protiv Bosne i Hercegovine, koja opstaje, živi i razvija se, samo je dokaz izdržljivosti naše domovine i snage integrativnog bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta, koji sačinjavaju njeni državotvorni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji i svi ostali.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Poruke koje je jučer i prekjučer poslao Dodik, pogotovo koje su upućene Bošnjacima kao narodu, su sramne poruke, to ozbiljni i odgovorni političari nikada ne rade", rekao je Džaferović (Anadolija)

Džaferović: Poruke koje je Dodik uputio Bošnjacima su sramne

Schmidt poziva na dijalog: Cilj da BiH postane normalna zemlja

Schmidt poziva na dijalog: Cilj da BiH postane normalna zemlja

Dodik: Samo konvertiti na taj način funkcionišu kakvi su muslimani (EPA)

Dodik: Bošnjaci su konvertiti i podanički narod, a ne državotvorni

Član bh. Predsjedništva je rekao kako je ta država „jedna iluzija koja ne može da funkcioniše“.04 Aug 2021

Komentariši